William Yorkilainen

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

William Yorkilainen tai William FitzHerbert[1] (k. 8. kesäkuuta 1154) oli Yorkin arkkipiispa. Hän kohtasi vastarintaa sisterssiläisiltä, joihin kuului vuosina 1147–1153 arkkipiispana toiminut Henry Murdac.

Sisterssiläiset väittivät Williamin ostaneen arkkipiispuutensa rahalla. Toiset sanoivat hänen ystävyytensä kuningas Tapaniin antoi hänelle vaalissa etulyöntiaseman. Tapanin veli ja Winchesterin piispa Henry Bloislainen vihki Williamin virkaansa. Asiat mutkistuivat kun hän ei saanut palliumiaan ennen kuin sen lähettänyt paavi kuoli ja Kirkkovaltion lähettiläs vei sen takaisin Roomaan. Uusi paavi oli sisterssiläinen ja kannatti Williamin vastustajia. Hän matkusti Roomaan vakuuttaakseen paavin sopivuudestaan virkaan, mutta tämä pidätti hänet virantoimituksesta. Rheimsin kirkolliskokous vuonna 1147 erotti hänet, minkä jälkeen hän vietti useita vuosia munkkina Winchesterissä.[2]

Paluu Yorkiin ja viimeiset vuodet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Paavin vaihduttua hän sai virkansa jälleen takaisin. Suuri väkijoukko kokoontui sillalle ottamaan häntä vastaan hänen palatessaan Yorkiin, jolloin silta sortui. Kukaan ei kuitenkaan loukkaantunut. William kuoli noin kuukausi tämän jälkeen vuonna 1154.[2] Arkkidiakoni Osbert Bayeuxlaista syytettiin hänen myrkyttämisestään. William kanonisoitiin 18. maaliskuuta 1226.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. William of York Oxford Dictionary of National Biography. Oxford University Press. Viitattu 29.8.2011. (englanniksi)
  2. a b Bentley, James: A calendar of saints: The Lives of the Principal Saints of the Christian Year, s. 108. Adrian of Canterbury. Orbis Book Publishing Corporation, 1986. ISBN 0-85613-781-2. (englanniksi)
  3. Greenaway, Diana: List 1: Archbishops Fasti Ecclesiae Anglicanae 1066-1300: Volume 6: York. Institute of Historical Research. Viitattu 29.8.2011. (englanniksi)
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Gerard (archbishop of York)
Tämä pappiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.