William Turner (kasvitieteilijä)
William Turner (s. noin 1510 Morpeth, Northumberland – k. noin 7. heinäkuuta 1568 Lontoo) oli englantilainen pappi, lääkäri sekä lintu- ja kasvitieteilijä.
William Turner syntyi Morpethin pikkukaupungissa, ja hänen isänsä oli todennäköisesti nahkuri. Hänen syntymävuottaan ei tiedetä, ja kuolinpäivästäkin on erilaisia näkemyksiä. Turner opiskeli Cambridgen yliopistossa, jossa hän suoritti opinnäytteet 1529 ja 1533. Turner osallistui Englannin uskonpuhdistukseen, esikuvinaan Hugh Latimer ja Nicholas Ridley, jotka kuningatar Maria I poltatti 1555 roviolla.
Turner joutui lähtemään maanpakoon 1535 ja valmistui lääkäriksi Italiassa 1547. Hän seurasi kasvitieteilijä Luca Ghinin (1490–1566) luentoja ja tutustui Padovassa sveitsiläiseen ornitologiin Conrad Gessneriin. Edward VI:n noustua valtaan Englannissa Turner palasi kotimaahansa, missä hän toimi Somersetin herttuan henkilääkärinä ja Wellsin tuomiorovastina. Vuonna 1553, kuningatar Maria I:n noustua valtaan, hän joutui jälleen pakenemaan maasta, jonne palasi kuningattaren kuoltua 1558 ja jossa hän eli loppuelämänsä.
Turner oli tuottelias kirjoittaja. Hän julkaisi noin 30 teosta Britannian eläimistöstä ja kasvistosta. Häntä pidetään Britannian kasvitieteen isänä. Ensimmäisen maanpakonsa aikana 1544 hän julkaisi Kölnissä ensimmäisen kokonaan lintutieteelle omistetun kirjan Avium praecipuarum, quarum apud Plinium et Aristotelem mentio est, brevis et succinta historia. Teoksessa Turner esitteli useita lintulajeja, mutta ei orjallisesti noudattanut Pliniuksen ja Aristoteleen kuvauksia, vaan esitteli ainoastaan ne, jotka oli itse tavannut. Hän myös esitti pyynnön, että lukijat toimittaisivat hänelle harvinaisempia lintuja. Turner julkaisi ystävänsä Gijsbert van Langerackin eli Longoliuksen (1507–1543) teoksen Dialogus de avibus at earum nominibus graecis, latinis et germanicis tämän kuoltua.
Lähteet
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- Chansigaud, Valérie 2009: The History of Ornithology. - New Holland Publishers. Mame, Ranska. ISBN 978 1 84773 433 4
|