William Hart

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
William Hart

William Hart (31. maaliskuuta 182317. kesäkuuta 1894) oli skotlantilaissyntyinen romantiikan ajan taidemaalari. Hän siirtyi nuorena Yhdysvaltoihin, jossa hän kuului Hudson Riverin koulukuntaan. Hart saavutti arvostusta varsinkin maisema- ja eläinmaalauksen taitajana.

Hartin nuorempi veli James McDougal Hart oli myös Hudson River -koulun taiteilija ja molemmat suosivat samantyyppisiä aiheita.

Hart muutti Yhdysvaltoihin nuorena perheensä mukana. Hän toimi nuoruudessaan hevoskärrymaalarin apulaisena ja sai ensimmäiset kokemuksensa taiteen tekemisessä maalatessaan maisemia vaunuihin. Hart toimi myös muotokuvamaalarina. Hän palasi Skotlantiin opiskelemaan, mutta jatkoi sen jälkeen maisemamaalarin uraa Yhdysvalloissa.

Kuten useimmat tuon ajan johtavat maisemamaalarit, Hart asettui asumaan New Yorkiin. Hänen maisemissaan Hudson joen koulukunnan tyylin ohella korostui valo ja tunnelma. Hän oli erityisen taitava kuvaamaan matalalta paistavaa auringonvaloa aamulla tai illalla, ja kuvan etualalle lankeavia varjoja. Hart oli myös tunnettu lehmäaiheisista maalauksistaan. Karja kuului Hudson River -koulukunnan suosimiin aiheisiin, joten lähes kaikki koulukunnan taiteilijat tekivät ainakin muutaman maiseman, joissa laiduntava karja ilmensi ihmisen harmonista suhdetta luontoon. Jotkut taiteilijat, kuten Hart ja Thomas Bigelow Craig erikoistuivat lehmien muotokuviin. Nämä maalaukset olivat suosittuja 1800-luvun taiteen keräilijöiden keskuudessa. Tyypillisesti maalauksen etu- tai keskialalla kuvattiin muutama lehmä laiduntamassa tai juomassa taustanaan pastoraalinen maisema.

William Hartin teoksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta William Hart.


Tämä taiteilijaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.