Wikiprojekti:Tiedekuvakilpailu/2023/Säännöt

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Säännöt – Tiedekuvakilpailu 2023

Kilpailun säännöt on käännetty ja mukautettu kansainvälisen Wiki Science Competition -kilpailun säännöistä. Englanninkielinen alkuteksti on nähtävissä täällä.

Säännöt

  • Tiedekuvakilpailu alkaa 1. marraskuuta 2023 kello 0.00 ja päättyy 15. joulukuuta 2023 kello 23.59 Suomen aikaa. Ainoastaan tällä aikavälillä tallennetut kuvat hyväksytään kilpailuun.
  • Kuka tahansa saa osallistua kilpailuun lukuun ottamatta tuomariston jäseniä ja heidän perheenjäseniään. Kukin osallistuja saa osallistua kilpailuun niin monella tiedostolla kuin haluaa.
  • Tiedoston tekijän (esim. valokuvan ottajan) tulee tallentaa tiedosto itse. Mikäli tiedoston on tuottanut jokin organisaatio, tallentajan tulee olla organisaation edustaja. Osallistua voi vain tiedostoilla, jotka on tehnyt itse tai joiden tekemiseen on osallistunut, mikäli tekijöitä on useita (eli osallistujan tulee omistaa tiedoston tekijänoikeudet). Mikäli tiedostolla on useampi tekijä, tulee kaikkien tekijöiden nimet ilmoittaa.
  • Jotta tiedostoja voidaan pitää tieteellisinä, niillä tulee olla hyvä kuvaus. Jokaisella tiedostolla tulee olla vähintään englanninkielinen kuvaus, mutta lisäksi myös kuvaukset muilla kielillä ovat tervetulleita. Kuvauksen tulisi kertoa, mitä tiedosto esittää, miten ja missä se on tehty ja mikä siinä on huomionarvoista.
  • Tiedostojen muuttamista, esimerkiksi vesileimojen lisäämistä, tulisi välttää. Lisätyt tekstit ja muodot tulee selittää osana tiedoston tieteellistä arvoa.
  • Tiedostot julkaistaan joko vapaalla lisenssillä tai public domainiin. Sopivia lisenssejä ovat esimerkiksi CC-BY-SA 4.0, CC-BY 4.0 ja CC0 1.0.
  • Koska kyseessä on kuvakilpailu, kuvatiedostojen tulisi olla hyvälaatuisia ja riittävän suuria. Kuvien koko tulisi olla vähintään kaksi megapikseliä, ellei käytetty teknologia rajoita kuvan kokoa pienemmäksi. Mitä suurempi tiedosto, sitä parempi.
  • Kilpailussa on seitsemän kilpailusarjaa. Järjestäjät ja tuomaristo voivat harkintansa mukaan siirtää osallistuvia tiedostoja toiseen kilpailusarjaan, mikäli katsovat niiden soveltuvan paremmin toiseen sarjaan tai omaavan toisessa sarjassa paremmat menestysmahdollisuudet.
  • Tiedostot kilpailevat ensin Wikimedia Suomi ry:n järjestämässä tiedekuvakilpailussa, joka on Suomen kansallinen kilpailu osana kansainvälistä Wiki Science Competition -kilpailua. Kunkin sarjan kansallisessa kilpailussa voittanut tiedosto pääsee kilpailemaan vastaavaan sarjaan kansainvälisen kilpailun finaaliin.