Wikiprojekti:Avoin kulttuuridata hyötykäyttöön/Mikä Wikidata on?
Mikä Wikidata on ja miten se linkittyy muihin tiedonlähteisiin? Mitä hyötyä siitä on?
Taustaa
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Wikidata on avoin linkitetty tietopankki, jota voivat lukea sekä ihmiset että koneet. Se on yksi Wikimedia-säätiön wikiprojekteista, joista kukin keskittyy omaan aiheeseensa: Wikipedia sisältää ensyklopedista tietoa, Wikimedia Commons tallentaa kuvia ja muita mediatiedostoja, Wikidatan kohde on rakenteinen tieto.
- Vapaa. Wikidatan aineisto julkaistaan Creative Commons Public Domain Dedication 1.0:n mukaisella lisenssillä, jolloin tiedon uudelleenkäyttö on mahdollista monilla eri tavoilla. Voit kopioida, muokata, jakaa ja käyttää aineistoa myös kaupallisiin tarkoituksiin, lupaa kysymättä.
- Yhteisesti muokattava. Wikidatan tietojen lisäämisestä ja ylläpitämisestä vastaavat Wikidatan muokkaajat, jotka päättävät sisällön luomisen ja hallinnoinnin säännöt Wikidatassa. Myös botit lisäävät tietoa Wikidataan.
- Monikielinen. Muokkaaminen, käyttäminen, selaaminen ja datan uudelleenkäyttö on täysin monikielistä. Millä tahansa kielellä syötetty data tulee välittömästi saataville kaikilla muilla kielillä – myös muokkaaminen millä tahansa kielellä on mahdollista ja suositeltavaa.
- Toissijainen tietokanta. Wikidata ei kerää vain väitteitä vaan myös niiden lähteitä kuvastaen näin saatavilla olevan tiedon monipuolisuutta ja noudattaen tarkistettavuuden periaatetta.
- Rakenteisen tiedon kerääminen. Toisin kuin Wikimedia Commons, joka kerää mediatiedostoja tai Wikipediat, jotka tuottavat tietosanakirja-artikkeleita, Wikidata kerää aineistoa jäsennellyssä muodossa. Tämän johdosta muut Wikimedia-projektit ja kolmannet osapuolet voivat uudelleenkäyttää tietoa helposti ja tietokoneet pystyvät helpommin käsittelemään ja "ymmärtämään" tietoa.
- Tuki Wikimedia-projekteille. Wikidata tukee Wikipediaa helpommin hallittavilla kielilinkeillä ja tietolaatikoilla, siten laatu paranee ja työtaakka vähenee Wikipediassa. Parannukset tai päivitykset yhdellä kielellä ovat saatavilla kaikilla muilla kielillä.
- Tuki ulottuu paljon pidemmälle. Kuka tahansa voi käyttää Wikidatan valtavaa määrää erilaisia palveluita.
1. Avoin tieto Wikimedia-säätiön käyttöehdot
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Wikidata, samoin kuin muutkin Wikimedian projektit, perustuu avoimeen tietoon. Avoin tieto on tietoa, jota kuka tahansa voi lukea, levittää ja muokata haluamiinsa tarkoituksiin. Avoimen tiedon täytyy olla myös sellaisessa muodossa, että tietokoneohjelmat voivat hyödyntää sitä. Wikidatan tieto esitetään Creative Commons CC0-lisenssillä. Sen avulla luovutetaan teos vapaaseen yleiseen käyttöön (public domain) luopumalla maailmanlaajuisesti ja soveltuvan lainsäädännön sallimassa enimmäislaajuudessa kaikista tekijänoikeuslainsäädännön alaisista oikeuksista teokseen, lähioikeudet ja kaikki tekijänoikeuteen liittyvät oikeudet mukaan lukien. Teosta voi lupaa pyytämättä kopioida, muokata, levittää ja esittää, mukaan lukien kaupallisessa tarkoituksessa
Open Definition
Open Definition määrittelee, millaista tiedon täytyy olla, jotta sitä voi kutsua avoimeksi. Määritelmää ylläpitää Open Knowledge.
2. Wikidata on ihmisten ylläpitämä tietopankki Yhteisön toiminnasta sivulla Osallistujaportaali
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Wikidata ei ole mikä tahansa tietokanta. Wikidatan yhteisö päättää yhdessä, millaisia ominaisuuksia sinne talletetaan ja milloin data on Wikidataan soveltuvaa, milloin taas ei.
Tutustu Wikidatan käytäntöihin
Voit perehtyä Wikidatan keskeisiin käytäntöihin tai alustavasti silmäillä, jos aiot tutustua myöhemmin.
3. Monikielinen Wikidatan ohje aiheesta Monikielisyys
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Wikidatan kohteiden ja ominaisuuksien nimet, kuvaukset ja aliakset ovat monikielisiä. Ne voidaan näyttää käyttäjille millä tahansa ohjelmiston tukemalla kielellä. Niitä voi vastaavasti muokata millä tahansa näistä kielistä. Esitysten arvoja ja ominaisuuksia ei tavallisesti tarvitse kääntää. Tällaisia ovat mm. viitteet ja tarkenteet.
Muokkaa kieliasetuksiasi
Jotta voit nauttia monikielisyyden tuomista eduista, sinun täytyy määritellä käyttäjätunnuksellesi kieliasetukset.
4. Wikidatan kautta yhdistyvät Wikidatan ulkopuoliset tiedot keskenään
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Wikidata kerää esityksiä monesta eri lähteestä ja nämä esitykset voivat olla ristiriitaisiakin. Wikidata ei voi olla tiedon ensisijainen säilytyspaikka, vaan sinne talletettavan tiedon täytyy voida olla verifioitavissa alkuperäislähteistä. Samaan tapaan kuin muissa Wikimedian projekteissa, Wikidatassa ei hyväksytä alkuperäistutkimusta.
Wikidata ja auktoriteettitietokannat
Wikidatassa on käynnissä massiivinen auktoriteettitietokantojen coreferencing-prosessi. Tutustu tarkemmin siihen, mitä tietoja Wikidatassa yhdistyy
5. Rakenteinen, linkitetty tieto Wikidatan ohjesivulla lisätietoa linkitetystä rakenteisesta tiedosta
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]6. Wikidata yhdistää Wikimedia-projektien tiedot keskenään
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- Wikidatan kautta luodaan yhtenäinen pääsy erikielisiin samaa aihetta käsitteleviin artikkeleihin.
- Wikidata kerää tietolaatikoiden tiedot eri wikeistä ja voi tuottaa ajantasaista ja yhtenäistä tietoa eri wikeihin.
Teemakokonaisuus Wikidata wikipedisteille
Wikidata helpottaa Wikipedioiden ylläpitoa mahdollistamalla faktatietojen yhtenäistämisen eri projekteissa tai keskittämällä kieltenvälisien linkkien ylläpidon.
7. Wikidatan tietoa voi lukea myös Wikimedian ulkopuolisiin sovelluksiin Wikidatan ohje aiheesta Tiedon käyttäminen
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Tutustu Wikidatan tietojen lukemiseen avoimena tietona
Wikidatan tiedot ovat koneluettavaa rakenteista tietoa, joka on hyödynnettävissä monilla eri tavoilla Wikidatan ulkopuolisissa projekteissa.
Lisätietoa
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Wikidatasta kehittäjältä
Wikidatan kehittäjä Markus Krötzsch esitteli Wikidataa vuonna 2014 Wikimaniassa Lontoossa.
→ Tutustu esitykseen How to use Wikidata: Things to make and do with 40 million statements