Wikiprojekti:Avoin kulttuuridata hyötykäyttöön/Tutustu Wikidatan käytäntöihin

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun


Wikidatan käytäntöjä
Wikidata on vapaaehtoisten muokkaajien ylläpitämä tietopankki. Jotta sen toimiinta on mahdollista, se perustuu tiettyihin käytäntöihin ja menetelmiin, joita yhteisö soveltaa toimintaansa. Tämä tehtävä käy läpi Wikidatan perusperiaatteita ja käytäntöjä.
Wikidatan luettelo käytännöistä ja suuntaviivoista
Cc-zero.svg
Avoin data, avoimet lisenssit
Wikidatan aineisto julkaistaan Creative Commons Public Domain Dedication 1.0:n mukaisella lisenssillä, jolloin tiedon uudelleenkäyttö on mahdollista monilla eri tavoilla. Voit kopioida, muokata, jakaa ja käyttää aineistoa myös kaupallisiin tarkoituksiin, lupaa kysymättä. Tämä on ainoa tekijänoikeuslisenssi, joka on Wikidatassa hyväksytty. Jos datasettisi on jollain toisella tavalla lisensoitu, harkitse voitko erottaa siitä osan, jonka voi avata CC0-lisenssillä.
Wikidata on yhteisesti muokattava ja ylläpidettävä
Wikidatan tietojen lisäämisestä ja ylläpitämisestä vastaavat Wikidatan muokkaajat, jotka päättävät sisällön luomisen ja hallinnoinnin säännöt Wikidatassa. Myös botit lisäävät tietoa Wikidataan. Ylläpitäjät, byrokraatit, käännösten ylläpitäjät, ominaisuuksien luojat. Bottien operoiminen vaatii yhteisön hyväksynnän. Ominaisuuksien luomien on prosessi, jossa yhteisö yhdessä päättää ominaisuuden tarpeellisuudesta ja tekemisen vaatimista toimenpiteistä.
Wikidatalla on alkuvaiheessa kaksi päätavoitetta: keskittää kielilinkit Wikimedia-projektien välillä ja palvella yleisenä tietopankkina koko maailmalle. Kohde on hyväksyttävä, jos ja vain jos se palvelee ainakin toista näistä kahdesta tavoitteesta eli jos se täyttää ainakin yhden alla olevista kriteereistä:
  • Se sisältää ainakin yhden kelvollisen kielilinkin Wikipedia, Wikivoyage, Wikiquote, Wikiuutiset, Wikikirjasto, Wikidata tai Wikimedia Commons -sivulle.
  • Se viittaa selvästi tunnistettavan käsitteellisen tai materiaalisen entiteetin ilmentymään. Entiteetin täytyy olla merkittävä siinä mielessä että sitä voidaan kuvata vakavasti otettavilla ja julkisesti saatavilla olevilla lähdeviitteillä.
  • Se täyttää jonkin rakenteellisen tarpeen eli sitä tarvitaan tekemään muiden kohteiden esityksistä hyödyllisempiä.
Wikidata on toissijainen tietokanta. Wikidataan ei tallenneta faktoja maailmasta, vaan viittauksia tietoon, jossa maailmasta todetaan asioita. Esimerkiksi, jos Wikidataan on merkitty Suomen väkiluku, se viittaa jossain lähteessä todettuun Suomen väkilukuun, kuten esim. lähteessä The World Factbook (Q11191). Sopivaksi lähteeksi katsotaan lähde, joka luotettava, ajantasainen ja puolueeton. Wikidatan esitysten tukena täytyy aina olla lähde. Lähteettömät esitykset ja esitykset, joita lähteet eivät tue, poistetaan. Voit tutustua tarkemmin lähteistämiseen sivulla Merkitse lähde.