Wikipedia:Lehdistötiedote 50 000 artikkelia/Mediatiedote
JULKAISUVAPAA
[muokkaa wikitekstiä]Internet 22.2.2006
Lehdistötiedote
Nettitietosanakirjassa 50 000 artikkelia
[muokkaa wikitekstiä]Suomenkielinen Wikipedia, vapaaehtoisvoimin koottu nettitietosanakirja osoitteessa fi.wikipedia.org, on ylittänyt 50 000 artikkelin rajapyykin. Rajan rikkonut artikkeli, Aku ei anna periksi, kirjoitettiin 21. helmikuuta 2006. Juhlapäivän muita uusia artikkeleita olivat muun muassa Thomas Morgenstern, Ennenpyhitettyjen lahjain liturgia ja David Irving. Wikipedian kaikilla kielillä artikkeleita on yhteensä yli kolme miljoonaa. Aktiivisia kirjoittajia on maailmanlaajuisesti kymmeniätuhansia ja suomenkielisessä Wikipediassa satoja.
Suomenkielisen Wikipedian artikkeleiden keskipituus on 2 200 merkkiä tai 200 sanaa, ja painettuna se sisältäisi lähes 20 000 sivua. Wikipedian artikkelit ovat pääsääntöisesti kattavampia kuin perinteisessä painetussa tietosanakirjassa. Lisäksi Wikipedian artikkelit ovat paremmin ajan tasalla ja sisältävät linkkejä muihin tietolähteisiin.
Suomenkielinen Wikipedia aloitettiin helmikuussa 2003 ja 25 000 artikkelin raja ylitettiin 27. kesäkuuta 2005. Suomenkielisen Wikipedian kasvu on sen jälkeen kiihtynyt nopeaan tahtiin. Nykyisin uusia artikkeleita kirjoitetaan kuukaudessa lähes 4 000 ja olemassa olevia muokataan 50 000 kertaa.
Mikä Wikipedia on?
[muokkaa wikitekstiä]Wikipedia on ilmainen ja mainokseton Internetissä julkaistava monikielinen ja puolueeton tietosanakirja, jonka sisältö on rajoituksetta kenen tahansa muokattavissa. Tämän ansiosta ajankohtaisia asioita käsittelevät artikkelit ovat ajantasaisia lähes reaaliajassa ja havaitut virheet ovat korjattavissa välittömästi.
Tiedelehti Nature on verrannut englanninkielisen Wikipedian ja Encyclopædia Britannican luotettavuutta ja tulokset olivat Wikipedian kannalta mairittelevia.
Puolueeton tieto on ihmisoikeus. Parhaimmillaan Wikipedia voi tuottaa ihmisille tämän oikeuden. Wikipedian kokevat uhaksi monet hallitukset ja diktatuurit, jotka haluavat päättää ihmisille kerrottavasta tiedosta. Wikipedian kyvystä välittää puolueetonta tietoa kertoo sekin, että Kiina on toistuvasti rajoittanut Wikipedian käyttöä alueellaan.
Wikipedia tarjoaa laajat siteerausoikeudet. Kuka tahansa voi käyttää sen sisältöä ilmaiseksi, myös kaupallisesti, kunhan samat oikeudet tarjotaan edelleen ja alkuperäinen lähde mainitaan.
Wikipedian sivusto on noussut Internetin 20 suosituimman joukkoon. Englanninkielisessä Wikipediassa on lähes miljoona artikkelia, saksankielisessä yli 350 000 ja ranskankielisessä lähes 250 000. Suomenkielinen on artikkelien lukumäärällä mitattuna 14. suurin.
Lisätietoja Wikipediasta
[muokkaa wikitekstiä]http://fi.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Tietoja
Tiedustelut ja haastattelupyynnöt
[muokkaa wikitekstiä]Suomenkielistä Wikipediaa koskevat kysymykset ja haastattelupyynnöt:
Yhteydenotot Wikimedia Foundationiin liittyen englanniksi:
Puhelinnumerot ovat kansainvälisessä muodossa.
Tietoa Wikipediasta Internetissä
[muokkaa wikitekstiä]- Suomeksi
- Tervetuloa Wikipediaan http://fi.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Tervetuloa_Wikipediaan
- Wikipedian yhteisön suosittelemat artikkelit http://fi.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Suositellut_sivut
- Wikipedian oma artikkeli Wikipediasta http://fi.wikipedia.org/wiki/Wikipedia
- Wikipedian artikkeli Wikimediasta http://fi.wikipedia.org/wiki/Wikimedia
- Englanniksi