Wikipedia:Lehdistötiedote 10000 artikkelia

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun


JULKAISUVAPAA HETI

Internet 15.10.2004
Lehdistötiedote

Ilmaisessa suomenkielisessä tietosanakirjassa nyt yli 10 000 artikkelia

Suomenkielinen Wikipedia ( http://fi.wikipedia.org ), kaikkien Internetin käyttäjien muokattavissa oleva vapaa ja ilmainen tietosanakirja, on reilussa vuodessa kerännyt yli 10 000 artikkelia. Määrä kasvaa noin tuhannella kuukaudessa.

Suomenkielisen Wikipedian 10 000. artikkeli, San Salvador, kirjoitettiin 14. lokakuuta 2004. Wikipedian yli 50 kieliversiota sisältävät yhteensä yli miljoona artikkelia. Vielä alle nelivuotias englanninkielinen versio ( http://en.wikipedia.org ) on ollut menestys: se tarjoaa 370 000 artikkelia, huomattavasti enemmän kuin maailman arvostetuin tietosanakirja Encyclopedia Britannica.

Mikä Wikipedia on

Wikipedia on Internetissä julkaistava ilmainen monikielinen tietosanakirja. Wikipediassa ei ole mainoksia eikä sen käyttäjältä vaadita rekisteröintiä. Wikipedian tietosanakirja-artikkelit ovat kenen tahansa vapaasti muokattavissa. Käyttäjien yhteisö pitää huolta tietojen oikeellisuudesta.

Wikipedia tarjoaa laajat siteerausoikeudet. Kuka tahansa voi käyttää sen sisältöä ilmaiseksi, kunhan samat oikeudet tarjotaan edelleen ja alkuperäinen lähde mainitaan.

Wikipedian suosio kasvaa kiihtyvällä tahdilla. Sivusto on noussut vajaassa vuodessa Internetin 300 suosituimman joukkoon. Opiskelijat ja toimittajat käyttävät sitä yhä useammin lähteenä tutkimuksessa.

Wikipedian historiaa

Internet-yrittäjä Jimmy Wales ja filosofi Larry Sanger perustivat Wikipedia-hankkeen tammikuussa 2001. Wikipedia on kuitenkin kehittynyt käyttäjiensä toiminnan pohjalta. Walesin omistama portaali Bomis lahjoitti hankkeen kesällä 2003 Walesin perustamalle yleishyödylliselle Wikimedia-säätiölle, mutta tarjoaa yhä hankkeelle teknistä tukea ja tietoliikennekapasiteettia.

Jimmy Wales luonnehtii hanketta näin: "Kuvittele maailma, jossa kaikilla on vapaa pääsy kaikkeen inhimilliseen tietämykseen. Se on tehtävämme."

Lisätietoja

Kysymykset ja haastattelupyynnöt

Suomeksi:

Timo Jyrinki (suomenkielinen Wikipedia)
Puhelin: 050 486 8508
Sähköposti: timo.jyrinki@hut.fi
Jussi-Ville Heiskanen (englanninkielinen Wikipedia ja Wikimedia yleensä)
Puhelin: 0400 530 969 (24 tuntia)
Sähköposti: jheiskan@welho.com

Englanniksi:

Jimmy Wales, President of Wikimedia Foundation, Inc.
Puhelin: +1 727 527 9776
Sähköposti: jwales@bomis.com 

Tämä lehdistötiedote kirjoitettiin yhteistyönä Wikipediassa. Ennen sen valmistumista sitä muokkasi 21 henkilöä yhteensä 95 kertaa.