Wikipedia:Kahvihuone (tekijänoikeudet)/Arkisto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä sivu on arkisto. Älä muokkaa tätä sivua. Luettelo kaikista arkistoista löytyy hakemistosta.

Tämä on sivun Keskustelua tekijänoikeusrikkomuksista arkistosivu.

Katsokaa artikkelia Venäjän keisarikunta. Se näyttää olevan lähes sanasta sanaan identtinen matkatoimisto Jalomatkojen kotisivulleen (http://www.jalomatkad.com/pt/191/) laatiman Venäjän historiaa käsittelevän kirjoituksen kanssa. Tähän olisi varmaan syytä jotenkin puuttua... -- Mik@el

Heippa kaikki. Saimme hiukan palautetta. :-( Tsekatkaa ihmeessä käyttäjäsivu: Jari. Siellä meidän koko tietosanakirja-projektillemme ladataan aika madonluvut... Eikä välttämättä aivan syyttä. Yrittäkää vakavissaan muistaa että muiden tekstejä ei saa luvatta kopioida tänne. Luvallistenkin kopiointien kanssa on syytä olla varsin tarkka, että se lupa joka on saatu sopii yhteen tuon Gnu Free Documentation License:n kanssa. Ei nyt tässä vaiheessa tämän enempää, mutta perästä kuuluu, uskokaa huviksenne... -- Cimon Avaro, hiljainen seiväshyppääjä

Ohjelmisto pitäisi saada pikimmiten päivitettyä uudempaan versioon, joka tunnistaa jos tekstiä on kopioitu suoraan netistä. Tällainen toiminta uhkaa vakavasti Wikipedian olemassaoloa. -- Vkem
Ei millään pahalla, Vkem, mutta Wikipedian lainmukainen velvollisuus on käsittääkseni se että se turhan paljoa viivyttelemättä poistaa lakia rikkovan sisällön. Sen järjestin mitä tuli edesmenneeseen Maailmanloppu artikkeliin (kenen lisäämä se muuten oli, muistaako kukaan; unohdin kiireessä tarkastaa?). Wikipedian olemassaoloa tekijänoikeusloukkaukset eivät vaaranna, kunhan niihin reagoidaan asiallisesti. Sen sijaan huonoa mainetta ne kyllä auttamatta tuovat, johon täytyy siten vastata toimimalla mahdollisimman asiallisesti kun moiset tihutyöt paljastuvat. Meidän pitää olla alituiseen valppaina, täällä suomalaisessa wikipediassa enemmän vielä, koska olemme niin pieni piiri vielä toistaiseksi... -- Cimon Avaro, hiljainen seiväshyppääjä
Varmaan joku teistäkin jo vastasi tällä HS:n henkilölle, mutta lähetin nyt oman asiallisen palautteen myöskin, ja sain vastauksenkin. Toivottavasti sain edes hieman välitettyä Wikipedian ideaa, ja ainakin vastaus oli ihan positiivinen. --TJ

62.78.142.99[muokkaa wikitekstiä]

Melkei kaikki 62.78.142.99:n tänään tekemät muokkaukset näyttävän tulevan tältä sivulta: [1]. Jos 62.78.142.99 ei viitsi mainita onko hän saanut luvan näiden tekstien julkaisuun, niin ehdotan että poistamme kaikki hänen muokkauksensa ja estämme hänet muokkaamasta suomenkielistä wikipediaa. Lisää taustatietoa: Keskustelu käyttäjästä:62.78.142.99 -- Jniemenmaa 09:49 helmi 17, 2004 (UTC)

Lupa on pyydetty iGS Tietohuoltoasemalta, julkinen kirjastotoimi antaa luvan käyttää yleishyödylliseen tarkoitukseen artikkeleita.
Sanoo "62.78.142.99". Kuka iGS Tietohuoltoasemalta antoi luvan? Mielestäni lupa pitää hankkia ja varmistaa, tai lainattu materiaali poistaa. Tero
Luvan antoi Sari Hilska Lasipalatsin kirjastosta.
Edellisen kirjoittajana jälleen "62.78.142.99" - vinkiksi: luo itsellesi käyttäjätunnus ja allekirjoita sitten tällaiset kirjoittamalla viestin perään ~~~~. Asiaan, jos kopioit tekstiä jostakin muualta, on kyseisen artikkelin yhteyteen kirjattava merkintä siitä että kyseessä on kopio ja mainittava kopiointiin luvan antanut henkilö, siis nimi ja päiväys. Katso tarkemmin artikkelista Wikipedia:Wikipedia ja tekijänoikeudet.
Kopiointi ei yleensäkään ole ideaalitapa luoda artikkeleita - sen sijaan voisi etsiä tietoa mielellään useammasta kuin yhdestä lähteestä ja ilmaista asian sitten omin sanoin "tietosanakirjamaisesti" artikkeliin. Esimerkiksi tuo kuolemanrangaistus ei oikein muistuta tietosanakirja-artikkelia ao. aiheesta. -- Jpta 15:11 helmi 17, 2004 (UTC)
Kysyin piruuttani iGS:n kantaa materiaalinsa tekijänoikeuksiin. Jouni Juntumaa (iGS Tietohuoltoaseman vetäjä) Helsingin kaupunginkirjastosta vastasi, että lähtökohtana on normaalit tekijänoikeudet. Sitaatteja voi ottaa, mutta kokonaisia vastauksia ei saa kopioida. Juntumaa ei tiennyt, että kopiointiin olisi annettu lupaa. --MikaL 18:50 helmi 17, 2004 (UTC)
Äh, kai näitä sitten on vain ryhdyttävä poistelemaan, eipä kovin luotettavalta tuo lupa joltakin yhden kirjaston henkilöltä kuulostanutkaan. Jättänemme tuon huomiseen että lisäargumentteja ehditään esittää? -- Jpta 19:39 helmi 17, 2004 (UTC)
Tuli tässä mieleeni tuosta Freud-asiasta, että vaikka jollekin dokumentille annettaisiin lupa wikipediaan lisäykseen, niin eikös kaikki wikipedian sisältö ole itsessään taas uudelleenlevitettävissä, tuon gnu free documentation-lisenssin mukaisesti? Eli lupa pitäisi kysyä paitsi lainaukseen, myös (käytännössä) rajoittamattomaan uudelleenlevitykseen tuon lisenssin puittiessa. -- Don 19:07 helmi 17, 2004 (UTC)
Näinhän se kai menee, eli yhä on poistumassa tuokin kirjoitus. Onhan siihen se "invariant"-optio, muttei sekään tähän oikein sovellu. -- Jpta 19:39 helmi 17, 2004 (UTC)
Mikäli asia tosiaan on niinkuin tuossa luonnostelin (mistä en ole tokikaan varma), niin on itse asiassa aika kyseenalaista ottaa wikipediaan mitään tekstejä, joita lisääjä itse ei ole kirjoittanut, tai muuten omista; menee aika monimutkaiseksi tuo luvansaantikuvio. -- Don 19:46 helmi 17, 2004 (UTC)


Jep, olen ihan samaa mieltä. Jos kirjoittaja ei jaksa itse pohdiskella asiaa ja tuottaa omaa tekstiä, niin ei ole hääppöistä minun mielestäni. -- JP 20:20 helmi 17, 2004 (UTC)
Juu, tekstin osalta hyvin turhaa tuo kopiointi, kuvat ovat sitten vähän ongelmallisempia. Mutta tämä Freud-sivu on nyt sitten poissa, jos on valittamista niin valittakaa. -- Jpta 21:40 helmi 17, 2004 (UTC)

Nimipäivistä[muokkaa wikitekstiä]

Käyttäjä:Veli Holopainen : Miten olikaan, voiko päivämääräsivuille laittaa nimipäiviä? Vai olivatko ne Helsingin yliopiston tai jonkun muun tekijänoikeuden suojaamaa aineistoa?

Kyllä Helsingin yliopistolla näyttäisi olevan tekijänoikeudet almanakan osoittamiin nimipäiviin. Sinällään idea on mielestä hivenen turha, kun nimipäivien nimien järjestys tuppaa muuttumaan nykyään uusien nimien yleistyessä ja ei niin vakiintuneiden nimien vaihtaessa päivää. Myös suomenruotsalaiset nimipäivät tulisi mahduttaa mukaan. Vuoden 2005 almanakassa on sivujen mukaan tapahtunut noin 100 muutosta nimipäivien sisällössä (lähinnä nimien järjestyksessä, 14 uutta nimeä ja suomenruotsalaisessa 25, jossa myös viisi nimistä vaihtaa paikkaa – [2]). --Stonda 22:05 loka 6, 2004 (UTC)
Toisaalta tätä muutosta tapahtuu muutaman vuoden väliajoin :) --Stonda 22:06 loka 6, 2004 (UTC)

Pistetääs vähän faktaa nimipäivistä. Nimipäivä-LUETTELOLLA on tekijänoikeutensa suojanaan, mutta korkein oikeus on vahvistanut että nimipäiviä saa julkaista vapaasti kunhan ei julkaise kerrallaan laajoja otteita luettelosta, raja on vedetty 2-viikkoon. Wikipediassa voi nimipäiviä julkaista nimipäivät kunkin kalenteri-päivän kohdalla, kunhan vain ei tee mitään nimipäivä-luokkaa jonka avulla saisi yhdellä klikkauksella esiin koko-luettelon. Etunimi-luetteloita toki voi olla kunhan siihen ei liity mitään päivämäärää. Etunimestä kertovalla sivulla sitten taasen voi olla mainittu pvm jolloin on kyseisen nimen nimipäivä.

Nimipäivät siten tulisi julkaista, onhan se oleellista tietoa kunkin päivämäärän kohdalla, eikös wikipedian tarkoitus ole elää ajan mukana, kun nimipäivien päivämäärät muuttuvat niin muutettakoot niitä myös täällä.

Nimipäivät internetissä (Helsingin yliopiston oma näkemys)

Yliopiston almanakkatoimistoon tulee yhä useammin kysymyksiä nimipäivien julkaisemisesta internetissä. Useat yritykset haluavat julkaista nimipäivätietoja omalla aloitussivullaan. Muutamat ovat halunneet sijoittaa sivuilleen myös nimipäivähaun, jossa etsitään jonkin nimen nimipäivää tai jollekin päivämäärälle kuuluvia nimiä.

Internet-julkaisemiseen sovelletaan samoja säännöksiä kuin paperijulkaisemiseen. Päivittäisten tai viikottaisten nimipäivien julkaiseminen on vapaata. Samoin nimihaku on vapaa tekijänoikeusmaksuista, jos tuloksena on vain pariin päivään liittyviä tietoja. Julkaisijan on pidettävä huoli siitä, että asiakkaalla ei ole mahdollisuutta saada nähtäväkseen koko nimipäivälistaa, eli käytännössä täydellinen lista on vain julkaisijan palvelimella.

No, miten on? Pitäisikö asiasta äänestää? Minusta nimipäivät voisi lisätä. Saku 07:05 loka 7, 2004 (UTC)

Äänestää mistä? Tuossahan tuli juuri ilmi, että nimipäivät voi laittaa, kunhan niistä ei tee pidempää luetteloa. Jos jollakulla todellakin riittää intoa tehdä kaikille etunimille artikkelit, niin siitä vaan. --Farside 07:13 loka 7, 2004 (UTC)
Asiaa sivuten. Pinja - kyllä mielellään haluaisin nähdä lähteen, jonka mukaan Suomeen tämä nimi olisi nimenomaisesti tullut Virosta. TBone 07:42 loka 7, 2004 (UTC)
Viro-suomi sanakirjassa, suomenkielinen sana Pinja = viron kielellä Piinia, lisäselvityksenä tarkoittaa eräänlaista Mäntyä. sitä se ei paljasta onko tullut virosta suomeen vai päinvastoin, yleensä ottaen asutus ja kielet tuli virosta suomeen...
Luettelo etunimistä näyttäisi olevan nyt ongelma, em. sivu ehkä pitää poistaa tekijäoikeuden vastaisena.
No minä en näe taas sen poistamista mitenkään oleellisena, kun lajittelu ei tapahdu nimipäivien mukaan vaan aakkosten. Pidetään vaan ne päivämäärät poissa luettelosta. --Stonda 11:59 loka 7, 2004 (UTC)
Olisikohan jonkinlainen kompromissi tekijänoikeuksien kannalta se, että merkitään nimipäivien päivämäärät nimistä kertoville sivuille ja lisätään nimet kalenteriin, mutta jätetään linkki pois kalenterista? Saku 17:02 loka 9, 2004 (UTC)
Ehkä kuitenkin olisi hyvä tulkita asia niin että vain silloin rikkoutuu tekijänoikeus jos kerralla näkyy yli kahdenviikon ajanjaksolta päivämääriä ja etunimiä joilla nimipäivät yhtäaikaan, tällöin vain rikotaan nimipäiväluettelon tekijänoikeutta. Eli kalenteri tai (luokka:etunimet) eivät tätä tekijänoikeutta rikkoisi koska nimi ja nimipäivän pvm eivät näy yhtäaikaa tulosteena näytöllä.

Boris Jeltsin[muokkaa wikitekstiä]

Mikäköhän mahtaa olla Kuva:Bush_Jeltsin_P38839-24.jpg:n tausta? Ja voiko enkkuwikin kuvan [3] lainata jos se on "Fair Use":lla lainattu? Jpatokal 04:07 loka 17, 2004 (UTC)

Kirjoitusten pitäminen rinnakkain omalla kotisivulla ja täällä[muokkaa wikitekstiä]

Minulla on omilla kotisivuilla juttuja, joita haluaisin laittaa myös tänne. Kai voin säilyttää tekstit omilla kotisivuilla, etten menetä julkaisuoikeuksia Wikipedialle?

Et toki menetä julkaisuoikeuksia, mutta laittaessasi juttusi tänne annat myös muille oikeuden julkaista juttuasti GFDL-lisenssin mukaisesti. Mainitse myös selvästi, että juttusi on omalta kotisivultasi, muuten sitä saatetaan luulla tekijänoikeusloukkaukseksi. --MikkoM () 21. helmikuuta 2005 kello 00:40 (UTC)
Ok. Laitoin jutun öljyvärimaalauksesta. Siellä on linkki kotisivuilleni lähteeseen ja kotisivuillani on teksti jossa lukee että saa käyttää vapaasti esim. Wikipediassa, niin ei tule väärinkäsityksiä. --Tuike 21. helmikuuta 2005 kello 02:13 (UTC)

Koululaisen tietosanakirja[muokkaa wikitekstiä]

Onko tekijänoikeudet vanhentuneet? Viittaan artikkeeliin Lahna. Höyhens 16. maaliskuuta 2005 kello 09:53:38 (UTC)

Nämä on taas näitä 213.216.199.*:n epäilyttäviä muokkauksia. Uutta oli, että tällä kertaa lähde oli jopa mainittu. Tuskin tuon tietosanakirjan tekijänoikeudet mihinkään kuitenkaan on vanhentunut. Poistin lisäyksen, koska jollakulla tuon ip:n käyttäjistä on tilillään lukuisia tekijänoikeusrikkomuksia. --Hasdrubal 16. maaliskuuta 2005 kello 13:30:31 (UTC)

Saunalahden sivuilla on sanasta-sanaan kopio Wikipediasta, sivulta Blogi, GFDL:n vastaisesti mielestäni.

http://saunalahti.fi/gsm/saunablog_mika.php

Joo. Lähetänpä sinne kommenttia. --iirolaiho (kitinää) 13. kesäkuuta 2005 kello 14:33:48 (UTC) Edit: Valitukseni meni läpi, ja kopio on muutettu GNU FDL-lisenssin mukaiseksi.

Wikipedian artikkelien laaja kopiointi muualle[muokkaa wikitekstiä]

Selittäkääs noin konkreettisesti, millä ehdoilla wikipedian artikkeleja saa kopioida kokonaisuudessaan muualle! Kysymys tuli pohdittavaksi mm. siitä, että wiki.ham.fi on kopioinut ainakin laajoja osia yksikköjärjestelmästä ja heidän lisenssinsä on CreativeCommons:in "Nimi mainittava (http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/deed.fi)"-lisenssi ("Attribution license"). --Aulis Eskola 12. toukokuuta 2005 kello 08:58:59 (UTC)