Wikipedia:Artikkelin kehitys (pohdintaa)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tekstin tarkoituksena koostaa sitä miten artikkeleiden laadunvalvontaa ja kehittämistä voisi kehittää. Ydinajatuksena on, että artikkeleilla niiden pituudesta riippumatta pitäisi olla kohdekriteerit jotka täyttämällä ne ovat muodollisesti kunnossa eivätkä vaadi aktiivisia toimenpiteitä. Kun kohdekriteerit ovat määriteltynä niin samalla muokkaajat voivat käyttää niitä päämäärinä muokatessaan. Lisäksi kun kriteerit täyttävät artikkelit merkittäisiin kunnossa oleviksi, niin ne myös samalla muodostavat selkeän joukon helposti ylläpidettävissä olevista artikkeleista.

Artikkelitasot

[muokkaa wikitekstiä]
Suositellut artikkelit
Saadakseen suositeltu artikkeli -arvion artikkeli pitää olla perusteellinen esitys aiheestaan ja se on käynyt vertaisarvioinnin ja valittu äänestyksellä.
Hyvät artikkelit
Saadakseen hyvä artikkeli -arvion artikkeli pitää olla laaja esitys aiheestaan ja valittu äänestyksellä.
Lupaavat artikkelit
Saadakseen lupaava artikkeli - arvion artikkelissa pitää olla perustiedot aiheesta ja se on läpäissyt lupaava artikkeli -arvioinnin. Valinta tapahtuu konsensusperiaatteella.
Tarkistetut artikkelit
Tarkistetussa artikkelissa on kunnollinen johdanto ja se on muodollisesti kunnossa. Kahden käyttäjän täytyy kannattaa valintaa. Kuka tahansa voi tehdä valinnan, mutta mikäli valitsija on joku muu kuin seuloja niin arviointi läpikäydään seulonnan yhteydessä. Arviointitasoa on testattu vuonna 2012.
Sanakirjamääritelmä
  • Artikkeli on lähinnä sanakirjamääritelmä ja se on muodollisesti kunnossa. Käytännössä artikkelin pituus olisi sellainen, että siinä on ainoastaan johdantokappale. (Esimerkki: Niemistenkylä, Korrepetiittori). Mikäli artikkeli alkaa olla pidempi niin se todennäköisesti kuuluu, tarkistetut artikkelit kategoriaan. Yhden käyttäjän täytyy kannattaa valintaa. Kuka tahansa voi ehdottaa artikkelia sanakirjamääritelmäksi. Valinnan jälkeen artikkeli näkyy viikon ajan Sanakirjamääritelmäksi ehdotetut artikkelit -luokassa kommentoitavana ja jos kukaan ei vastusta niin valinta hyväksytään (ts. ehdottajan ääni on kannatus). Arviointitaso vastaisi kriteereiltään tarkistettuja artikkeleita muuten kuin pituuden osalta eli artikkelin pitäisi olla muodollisesti kunnossa ja artikkelin minimipituus olisi sanakirjamääritelmä.

Laadunvalvonta

[muokkaa wikitekstiä]

Huomiota kaipaavat arvioidut artikkelit

[muokkaa wikitekstiä]

Saadakseen laatuarviointitason SA/HA/LA (ja TA/SANAKIRJA) artikkeleissa ei saa olla avoimia korjauspyyntöjä. Mikäli arvioituihin artikkeleihin tulee uusia korjauspyyntöjä ne pyritään käsittelemään 30-päivän kuluessa lisäyksestä. Nykyisiin SA/HA/LA -artikkeleihin tulee sen verran vähän korjauspyyntöjä, että ne on mahdollista käsitellä esimerkiksi asiaan keskittyvällä wikiprojektilla.

Miten

Arvioitujen artikkelien seulonta ja seuranta

[muokkaa wikitekstiä]

Yritetään saada (projektiin?) mukaan käyttäjiä jotka lisäävät arvioituja artikkeleita tarkkailulistalleen.

Miten
  • Pyydetään käyttäjiä lisäämään tämän catscan-haun tulokset copypastella heidän omalle tarkkailulistalleen. Kopiointi tapahtuu seuraavasti:
  1. kopioi catscan-hausta artikkelilista leikepöydälle (pelkät artikkelinimet)
  2. Valitse Toiminnot: muokkaa tarkkailulistaa raakamuodossa
  3. liitä catscan:sta saatu artikkelilista luettelon jatkoksi ja klikkaa päivitä tarkkailulista.

Vasemman reunan odottavat muutokset -linkki

[muokkaa wikitekstiä]

Vasemman reunan odottavat muutokset linkkiä muutetaan siten, että se ilmoittaa keskeisten artikkeleiden odottavista muutoksista. Keskeiset artikkelit tarkoittaisi esimerkiksi 50000 artikkelin joukkoa jotka muodostuisivat esimerkiksi arvioiduista artikkeleista SA/HA/LA (ja TA/SANAKIRJA), luetuimmista artikkeleista ja niistä missä on eniten kielilinkkejä. Muutoksen tarkoitus olisi keskittää huomiota Wikipedian kannalta oleellisiin artikkeleihin ja sellaisiin joista suurin osa tietää valmiiksi jotain. Toiseksi tarkoitus on ohjata myös vähemmän tunnettujen aiheiden tarkistusta tapahtumaan tarkkailulistan kautta.

Miten