Wiener Philharmoniker

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo itävaltalaisesta bullion-kolikosta, 'Wiener Philharmoniker' voi tarkoittaa myös Wienin filharmonikot-sinfoniaorkesteria.
Kultainen Philharmoniker-kolikko

Wiener Philharmoniker on Itävallan rahapajan (Münze Österreich AG) lyömä bullion-kolikko. Kolikko on nimetty Wienin filharmonikot-sinfoniaorkesterin mukaan ja siitä lyödään kultaista,platinaista ja hopeista versiota. Kultakolikko laskettiin liikkeelle 1989. Kolikon tunnus- eli kruunapuolella on kuvattu Wienin Musikverein-konserttisalin urut, ja taustapuolelle on kuvattu orkesterin soittimia. Toisin kuin esimerkiksi krugerrandi, se ei ole kultaseosta vaan puhdasta 24 karaatin kultaa. Kolikon nimellisarvo oli alkujaan 2000 Itävallan šillinkiä, Itävallan siirryttyä euroon sen nimellisarvoksi määriteltiin €100. Ensimmäinen kolikko oli yhden unssin (31.103 grammaa) painoinen mutta siitä on lyöty myös pienempiä versioita aina 1/24-unssin kokoon asti. Vuonna 2008 laskettiin liikkeelle hopeinen kolikko, nimellisarvoltaan 1.5 euroa[1], ja 2016 platinakolikko.[2] Kolikot ovat laillinen maksuväline Itävallassa, mutta muiden bullion-kolikoiden tapaan niiden todellinen arvo on niiden sisältämän metallin myyntihinta.

Philharmoniker on yksi maailman suosituimmista sijoituskolikoista: Kultainen Philharmoniker on useina vuosina ollut maailman eniten myyty kultainen bullion-kolikko[2], ja hopeista kolikkoa on myyty joka vuosi useita miljoonia.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b The Vienna Philharmonic Silver 1 oz Coin The Austrian Mint. Viitattu 21.12.2019.
  2. a b The Vienna Philharmonic Gold 1 oz Coin The Austrian Mint. Viitattu 21.12.2019.