Weil am Rhein

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Weil am Rhein
vaakuna
vaakuna

Weil am Rhein

Koordinaatit: 47°35.6′N, 7°36.7′E

Valtio Saksa
Osavaltio Baden-Württemberg
Hallintopiiri Freiburg
Piirikunta Lörrach
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 19,46[1] km²
Korkeus 279 m
Väkiluku (30.6.2022) 30 615[2]
 – Väestötiheys 1 573 as./km²
Postinumero 79576
Suuntanumero(t) 07621

Weil am Rheinin sijainti Lörrachin piirikunnassa. Pienemmässä kuvassa piirikunnan sijainti Baden-Württembergin osavaltiossa.

Weil am Rhein on kaupunki Lörrachin piirikunnassa Baden-Württembergin osavaltiossa Saksan lounaisimmassa kolkassa. Sillä on pitkä historia rautatieläisten kaupunkina. Weil am Rheinin lounainen rajapiste keskellä Reiniä sveitsiläisen Baselin ja ranskalaisen Huninguen kanssa on myös Ranskan, Saksan ja Sveitsin yhteinen rajapiste[3]. Weil am Rheinissa oli kesäkuun 2022 lopussa 30 615 asukasta[2]. Kaupunki kuuluu Baselin metropolialueeseen.

Weil am Rhein sijaitsee Reinin yläjuoksun laaksossa. Reinin uoma kääntyy kaupungin lounaispuolella kohti pohjoista. Piirikunnan pääkaupunki Lörrach sijaitsee välittömästi Weil am Rheinin itäpuolella. Weil am Rheinin etäisyys Baselin keskustasta on noin 5 kilometriä koilliseen.[4] Weil am Rheinin koillispuolella on laaja Schwarzwaldin vuoristoalue.

Weil am Rheinin kantakaupunki sijaitsee kaupungin eteläosassa. Haltingen oli aiemmin itsenäinen kunta Weilin pohjoispuolella, nykyisin se on Weil am Rheinin toiseksi suurin kaupunginosa. Märkt luoteessa ja Ötlingen koillisessa olivat niin ikään aiemmin itsenäisiä kuntia.lähde?

Vanhin kirjallinen maininta Weil am Rheinista on helmikuulta 786. Nimi Weil lienee roomalaista alkuperää. Keskiaikana nimi haki muotoaan, vuonna 1344 kirjoitettiin Wil am Schlipfe ja vähitellen päädyttiin nykymuotoon Weil. Paikkakunta oli vuosisatojen ajan maalaiskylä, jonka ilmasto oli ja on edelleen erityisen suotuisa viininviljelylle. Weilin kehitys kaupungiksi alkoi 1800-luvulla, asiaa edisti paikkakunnan erinomainen liikenteellinen sijainti. Rautatieverkkoon Weil liitettiin 1855.[5]

Ensimmäisen maailmansodan jälkeen Weil oli kasvanut teollisuus- ja rautatieläiskaupungiksi, sinne oli asettunut muun muassa sveitsiläistä tekstiiliteollisuutta. Elokuussa 1929 Weil kohotettiin kaupungiksi ja se sai viralliseksi nimekseen Weil am Rhein. Toinen maailmansota pysäytti kaupungin kehityksen, mutta sodan jälkeen väkiluku kasvoi nopeasti. Weil am Rheiniin muutti runsaasti pakolaisia. 1970-luvulla kaupunkiin liitettiin Ötlingen, Haltingen ja Märkt.[5]

Haltingenista on ensimmäinen maininta vuodelta 767 muodossa Haholtinga. Märkt mainitaan 1169 muodossa Matro ja Ötlingen 1064 muodossa Ottlinchoven.lähde?

Talous ja liikenne

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Dreiländerbrücke eli Kolmen valtakunnan silta.

Rautatie- ja vesiliikenne ovat Weil am Rheinin keskeisiä elinkeinoja. Vähittäiskauppa ja matkailu ovat niin ikään tärkeitä. Julkisista palveluista mainittakoon kaupunginkirjasto Stadtbibliothek Weil am Rhein. Sveitsiläisellä huonekaluvalmistaja Vitralla on Weil am Rheinissa toimipiste Vitra Campus.[6]

Weil am Rheinin rautatieasema sijaitsee rataosuudella Mannheim–Basel. Kaupunki kuuluu myös Baselin lähijunaliikenteen piiriin. Saksan keskiosasta alkava moottoritie BAB 5 päättyy Weil am Rheiniin, mistä tielinja jatkuu Sveitsin moottoritienä A2 ja kulkee kohti Italiaa. Länteen vie autoroute A 36. Weil am Rheinin pohjoispuolitse kulkee BAB 98. Laudenbachista Baden-Württembergin pohjoisosasta alkava 500 kilometriä pitkä Badische Weinstraße päättyy Weil am Rheiniin.

  1. Bevölkerung, Gebiet und Bevölkerungsdichte Statistik-bw.de. Statistisches Landesamt Baden-Württemberg. Viitattu 9.6.2023. (saksaksi)
  2. a b Bevölkerung der Gemeinden Baden-Württembergs am 30. Juni 2022 (PDF) (s. 13) Statistisches Landesamt Baden-Württemberg. Viitattu 9.6.2023. (saksaksi)
  3. National map: swisstopo (Haku "Dreiländereck" Sveitsin valtion karttapalvelussa) Wabern: Bundesamt für Landestopografie swisstopo. Viitattu 18.5.2020. (saksaksi, ranskaksi, italiaksi, englanniksi)
  4. Entfernung von Weil am Rhein, Baden-Württemberg, Deutschland nach Basel, BS, Schweiz Entfernungsrechnerkm.com. Viitattu 17.4.2020.
  5. a b Das Dorf am Schlipf Weil-am-rhein.de. Stadt Weil am Rhein. Viitattu 17.4.2020.
  6. Vitra Campus Vitra.com. Vitra International. Arkistoitu 19.4.2020. Viitattu 17.4.2020.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: de:Weil am Rhein