Wat Sieng Thong

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Wat Sieng Thong
Munkit siivoamassa temppelialuetta, oikealla kokoontumishalli.
Munkit siivoamassa temppelialuetta, oikealla kokoontumishalli.
Sijainti Luang Prabang, Laos
Koordinaatit 19°53′51″N, 102°08′35″E
Rakennustyyppi temppeli
Valmistumisvuosi 1500-luku
Rakennuttaja Setthathirat
Lisää rakennusartikkeleitaArkkitehtuurin teemasivulla

Wat Sieng Thong tai Wat Xieng Thong on 1500-luvulta peräisin oleva buddhalainen temppeli Laosin Luang Prabangin kaupungissa. Temppeli rakennettiin Lan Xangin kuningaskunnan kaudelta vuoden 1560 paikkeilla ja sittemmin se toimi vuoteen 1975 saakka Laosin kuninkaiden temppelinä, jossa toimitettiin esimerkiksi kruunajaiset.

Kuninkaallinen hautakappeli.

Wat Sieng Thong rakennettiin paikalle, jolla pienempi Nam Khan -joki laskee suurempaan Mekong -jokeen. Samaa paikkaa on joskus pidetty Luang Prabangin kaupungin perustamispaikkana. Paikalla uskottiin olevan myös kaksi nagaa, eli vedenhenkeä. Nagoilla oli aikanaan paikalla oma pyhättönsä. Itse temppelin rakennuttamisen aloitti Lan Xangin kuningas Setthathirat (1548–1571) vuoden 1560 paikkeilla. Kuningas tunnettiin buddhalaisuuden tukijana.[1] Suuri osa Luang Prabangia tuhoutui hyökkäyksessä vuonna 1887, mutta itse temppeli säilyi ehjänä.[2] Temppeli toimi Laosin kuninkaiden temppelinä aina kommunistihallinnon alkamiseen saakka vuonna 1975. Alkuperäisen temppelin ulkonäöstä ei tiedetä paljoa. Alkuperäisistä rakennuksista on säilynyt vain yksi valokuva kappelista. Temppeli rakennettiin ja koristeltiin lähes kokonaan uudestaan 1960-luvulla.[1] Kuningas Savang Vatthana rakennutti myös hautakappelin edelliselle kuningas Sisavang Vongille.[2]

Punaisen kappelin seinäkoristeluja.

Wat Sieng Thongin temppeliä on pidetty yhtenä parhaista esimerkeistä Pohjois-Laosin 1500-luvun arkkitehtuurista.[2] Temppelialueeseen kuuluu kokoontumissali kolmikerroksisine kattorakenteineen. Kattorakenne on rakennettu Lannan perinteen mukaisesti. Perinteestä poiketen sen sivuseinät on mustattu ja koristeltu kultamaalauksin. Maalausten aiheet esittävät jumaluuksia ja muita taivaallisia olentoja. Katon keskellä on huipukkeiden sarja eli dok so fa. Huipukkeet symboloivat maailman alkuvuorta eli Merua. Kokoontumishallin lisäksi temppelialueella on useita that-kumpuja ja pienempiä kappeleita. Pienemmät rakennukset on tehty vaihtelevasti joko Lanna- tai khmer-tyyliin. Osa niiden seinistä on koristeltu kullatuin reliefein ja osa on päällystetty Kiinan kommunistisen talonpoikaismaalausten mukaisilla peilimosaiikeilla.[3] Alueella on myös useita pieniä stupia ja vuonna 1828 rakennettu buddhalainen kirjasto.[2] Savang Vatthanan rakennuttaman hautakappelin sisätilojen koristeluja ei saatu täysin valmiiksi ennen vuotta 1975. Sen ulkoseinien puukaiverrokset esittävät kohtauksia Ramayanasta.[2]

  1. a b Constance Wilson: Wat Xieng Thong Temple in Luang Prabang Department of History, Northern Illinois University. Arkistoitu 1.1.2019. Viitattu 25.11.2018. (englanniksi)
  2. a b c d e Martin Stuart-Fox: Historical Dictionary of Laos, s. 365. 3. painos. The Scarecrow Press, 2008. ISBN 0-8108-5624-7. (englanniksi)
  3. Marja-Leena Heikkilä Horn ja Jukka O. Miettinen: Kaakkois-Aasia - Historia ja kulttuurit, s. 264-265. Helsinki: Kustannusosakeyhtiö Otava, 2000. ISBN 951-1-15771-X.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]