Wacław Sierpiński

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Wacław Sierpiński
Sierpiński-neliö.

Wacław Sierpiński (14. maaliskuuta 1882 Varsova21. lokakuuta 1969 Varsova) oli puolalainen matemaatikko.[1] Hänet tunnetaan erityisesti lukuteorian, funktioteorian ja topologian kehitykseen liittyvästä työstään. Sierpiński julkaisi uransa aikana yli 700 artikkelia ja 50 kirjaa.

Sierpiński mukaan on nimetty kolme tunnettua fraktaalia (Sierpińskin kolmio, Sierpińskin matto ja Sierpińskin käyrä). Myös Sierpinskin luvut ja Sierpinskin epäyhtälö on nimetty hänen mukaansa.

Koulutus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sierpiński aloitti yliopisto-opintonsa Varsovan yliopistossa vuonna 1899 ja valmistui neljä vuotta myöhemmin. Vuonna 1903 hänen ollessaan yhä opiskelija, Varsovan yliopiston Matematiikan ja fysiikan laitos palkitsi Sierpińskin parhaasta lukuteoriaan liittyvästä esseestä. Hän ei kuitenkaan ollut halukas julkaisemaan työtään venäjänkielisenä, ja se julkaistiin vasta vuonna 1907 Samuel Dicksteinin lehdessä The Works of Mathematics and Physics.

Valmistuttuaan vuonna 1904 Sierpiński työskenteli matematiikan ja fysiikan opettajana Varsovassa. Koulun mentyä lakkoon Sierpiński päätti siirtyä Krakovaan suorittaakseen tohtorintutkinnon. Sierpiński oli Stanisław Zaremban oppilaana Jagellon yliopistossa, jossa hän opiskeli myös astronomiaa ja filosofiaa. Sierpiński sai tohtorin arvonsa vuonna 1908 ja hänet nimitettiin Lwówin yliopistoon (nyk. Lvivissä Ukrainassa).

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Wacław Sierpiński | Set theory, Number theory, Fractals | Britannica www.britannica.com. Viitattu 7.9.2023. (englanniksi)
Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Sierpinskin fraktaali.
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Wacław Sierpiński