W Virginis -tähti

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

W Virginis -tähti on tavallista kefeidiä himmeämpi sykkivä tähti. W Virginis -tähdet ovat vähämetallisia vanhoja populaatio II:n sykkiviä tähtiä.[1] Näitä sanotaan joskus tyypin II kefeideiksi.lähde? Sykkimisjakso on 1–35 päivää, tyypillisesti 10–30 päivää. W Virginis -tähdet ovat noin 1,5 magnitudia eli 4 kertaa himmeämpiä kuin vastaavan jaksoiset kefeidit ja niiden jakso-kirkkaus-relaatio on erilainen kuin kefeidien. W Virginis -tähdet ovat tavallisia esimerkiksi pallomaisissa tähtijoukoissa. Niiden massa on alle auringon massan ja ne ovat eri kehitysvaiheessa kuin kefeidit.

Jaksoltaan ja valonvaihtelun suuruudeltaan ne muistuttavat kefeidejä. Mutta varsinkin pidemmillä jaksoilla valonvaihtelu on kefeidejä vähäisempää ollen 0,3–1,2 ja valokäyrät 2-huippuisia: on päämaksimi ja sivumaksimi lähekkäin. nopeuskäyrät viittaavat siihen, että tähden ilmakehän kuoria lentää ulos suunnilleen tähden säteen etäisyydelle tähden pinnasta. Pitkäjaksoiset W Virginis -tähdet jollainen W Virginis itsekin on, ovat jaksoltaan yli 8 vuorokautta. Lyhytjaksoistan jakso on alle 8 vuorokautat ja sellaine on esimerkiksi BL Herculis.

Aikoinaan käytettiin W Virginis -tähtien jakso-kirkkaussuhdetta galaksien etäisyyden määrittämiseen. Kun huomattiin, että Andromedan galaksissa havaitaan W Virginis -tähtien sijasta kirkkaampia kefeidejä, täytyi galaksin etäisyysarviota kaksinkertaistaa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Karttunen, Hannu et al: Tähtitieteen perusteet. Tähtitieteellinen yhdistys Ursa ry.
  1. Karttunen et al, s. 400, 494

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä tähtitieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.