W. G. Sebald

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

W. G. (Winfred Georg) Maximilian Sebald (18. toukokuuta 1944 Wertach, Saksa14. joulukuuta 2001 Norfolk, Englanti) oli saksalainen kirjailija ja professori. Hän opiskeli muun muassa Sveitsissä ja Englannissa. Vuonna 1970 hän muutti pysyvästi Englantiin, missä hän toimi eurooppalaisen kirjallisuuden professorina. Hän kuoli liikenne-onnettomuudessa vuonna 2001. Sebald sai postuumisti viimeisestä teoksestaan ''Austerlitz'' vuoden 2002 Yhdysvaltain kriitikkojen tunnustuspalkinnon sekä The Independent Prizen parhaasta käännösromaanista. Kirja oli myös ehdokkaana IMPAC-kirjallisuuspalkinnon saajaksi.[1]

Sebald tunnetaan esseistisen proosan taitajana.[2] Hänen tuotantoaan on vaikea määritellä, sillä siinä on piirteitä omaelämäkerrallisuudesta, matkakertomuksesta ja historiankirjoituksesta, sekä faktan ja fiktion sekoittumisesta. Sebald käyttää myös erilaisia dokumentteja, kuten valokuvia, lehtileikkeitä ja matkalippuja osana tekstiä.

Suomennetut teokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Tammi [vanhentunut linkki]
  2. Melender, Tommi: Kaikkitietävän kertojan kuolema. Parnasso 2/2012, s. 25.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Schley, Fridolin: Kataloge der Wahrheit: Zur Inszenierung von Autorschaft bei W. G. Sebald. Göttingen: Wallstein, 2012. ISBN 978-3-8353-0960-9.
  • Long, J. J. W. G. Sebald: Image, Archive, Modernity. New York, Columbia University Press, 2008.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kirjailijaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.