Vytautas Landsbergis

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vytautas Landsbergis
Vytautas Landsbergis
Vytautas Landsbergis
Liettuan Korkeimman neuvoston puheenjohtaja
11.3.1990 – 25.11.1992
Seuraaja Algirdas Brazauskas
Henkilötiedot
Syntynyt18. lokakuuta 1932 (ikä 91)
Kaunas
Kansalaisuus  Liettua
Puoliso Gražina Ručytė-Landsbergienė
Tiedot
Puolue Tėvynes Sąjunga (konservatoriai)
Muut puolueet Sąjūdis
Nimikirjoitus
Nimikirjoitus
Aiheesta muualla
www.landsbergis.lt

Vytautas Landsbergis (s. 18. lokakuuta 1932 Kaunas) on liettualainen professori ja poliitikko. Hän oli Liettuan ensimmäinen valtionpäämies sen itsenäistyttyä Neuvostoliitosta.

Landsbergis valmistui 1955 Liettuan musiikkikonservatoriosta ja kirjoitti väitöskirjansa 1969. Hän työskenteli professorina konservatoriossa ja pedagogisessa instituutissa.

Landsbergis oli 1988 yksi Liettuan itsenäisyyttä ajaneen 1988 Sąjūdisiksen perustajista. Sen voitettua vaalit 1990 Landsbergisistä tuli korkeimman neuvoston puhemies ja siten valtionpäämies. 11. maaliskuuta 1990 hän johti parlamentin istuntoa, jossa julistettiin Liettuan itsenäisyys palautetuksi. Maasta tuli ensimmäinen itsenäisyyteen pyrkinyt Neuvostoliiton neuvostotasavalta. Neuvostoliitto yritti keskeyttää itsenäisyyshaaveet mm. talousboikotilla, mutta muidenkin neuvostotasavaltojen itsenäisyysjulistuksen seurasivat pian.

Landsbergis oli puhemiehenä aina marraskuun 1992 vaaleihin asti. Seuraavana vuonna hän perusti uuden puolueen, Kotimaan liiton (Liettuan konservatiivit) (Tėvynes Sąjunga (konservatoriai)), joka sai murskavoiton vuoden 1996 vaaleissa. Landsbergis oli uudelleen puhemies 1996–2000. Hän pyrki myös presidentiksi 1997, mutta jäi kolmanneksi saaden 15,9 % äänistä. Toisella kierroksella hän tuki Valdas Adamkusta. Landsbergis tuli tunnetuksi radikaalispopulistisista mielipiteistään. Hän mm. teki vuonna 2000 kannatuksensa hiipuessa lakiehdotuksen korvauksien vaatimisesta Venäjältä Neuvostoliiton miehityksestä.[1]

Vuonna 2004 professori Landsbergis valittiin Euroopan parlamenttiin Liettuan edustajana.

Landsbergis on yksi merkittävimpiä Fluxus-liikkeen taiteilijoita.

Vytautas Landsbergisin pojanpoika Gabrielius Landsbergis on liettualainen poliitikko, puoluejohtaja ja ulkoministeri.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]