Vuoden 2011 Atlantin hurrikaanikausi

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Kartta hurrikaanien ja myrskyjen radoista, väritettynä Saffirin-Simpsonin hurrikaaniasteikon mukaan: punainen 5, tummanoranssi 4, oranssi 3, keltainen 2, vaaleankeltainen 1. Sinisten pallukoiden avulla esitetään trooppinen myrsky.

Vuoden 2011 Atlantin hurrikaanikausi käsittää hurrikaanit ja niitä heikommat nimetyt trooppiset myrskyt Atlantilla 1. kesäkuuta - 29. marraskuuta 2011.

Matalapaine on trooppinen, jos siinä ei ole keskileveysasteiden matalapaineille tyypillisistä rintamarakennetta ja se on silti voimissaan yli 24 tuntia ja jos se muodostuu tropiikissa tai subtropiikissa. Trooppista matalapainetta sanotaan trooppiseksi myrskyksi, jos sen tuulennopeuden suurin minuutin keskiarvo kymmenen metrin korkeudella on yli 32 m/s, ja hurrikaaniksi, jos sen tuulennopeus ylittää 33 m/s.[1]

Kausi alkoi eräänlaisella ennätyksellä, kun kahdeksan ensimmäistä nimettyä myrskyä jäi trooppisen myrskyn tasolle eikä kehittynyt hurrikaaneiksi. Edellinen ennätys (kuusi myrskyä) oli vuodelta 2002.[2]

Trooppisten myrskyjen ja hurrikaanien nimet tiedetään jo etukäteen, sillä ne poimitaan järjestyksessä listalta: Arlene, Bret, Cindy, Don, Emily, Franklin, Gert, Harvey, Irene, Jose, Katia, Lee, Maria, Nate, Ophelia, Philippe, Rina, Sean, Tammy, Vince, Whitney, Alpha, Beta, Gamma. Ne ovat vuorotellen miesten ja naisten nimiä. Aakkoslistasta on kuitenkin poistettu kirjaimet Q, U, X, Y ja Z, koska niillä alkavia nimiä ei ole englannin kielessä tarpeeksi. Kuusi listaa kiertää niin, että samat nimet tulevat käyttöön kuuden vuoden välein, joten vuonna 2011 käytettiin samoja nimiä kuin vuonna 2005. Paljon tuhoa aiheuttaneiden tai muuten huomattavien myrskyjen (kuten Hurrikaani Katrina, Hurrikaani Wilma) nimet on "jäädytetty", kuten kuuluisien joukkuepelaajien pelinumerot. Jos vuodessa havaitaan enemmän kuin 21 hirmumyrskyä, niiden niminä aletaan käyttää kreikkalaisia kirjaimia (alpha, beta, gamma...).[3] Vuonna 2005 käytöstä poistettiin Dennis, Katrina, Rita, Stan ja Wilma,[4] joten vuonna 2011 uusia nimiä olivat Don, Katia, Rina, Sean ja Whitney.

Hurrikaanit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Trooppisista myrskyistä hurrikaaneiksi asti voimistuivat seuraavat myrskyt:[5]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hurricane north.svg Edeltäjä:
Vuoden 2010 Atlantin hurrikaanikausi
Hurrikaanit Atlantilla Seuraaja:
Vuoden 2012 Atlantin hurrikaanikausi