Voyager Golden Record

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Voyagerin kultainen levy
Levyn kansi, sisältää symbolisia tietoja ja ohjeita
Levyn sijainti Voyagerissa (keskellä alhaalla vasemmalla)

Voyager Golden Record on Voyager 1 & 2 -luotainten mukana avaruuteen lähetetyt kultaiset äänitteet, joihin tähtitieteilijä Carl Saganin johtama komitea valitsi kuvia, musiikkia ja ääniä maapallon elämästä ja kulttuurista. Äänitteet on tarkoitettu kaikelle maapallon ulkopuoliselle elämälle tai ehkäpä tulevaisuuden ihmisille, jotka voivat löytää ne. Voyagerit eivät ole suuntaamassa mihinkään tiettyyn tähteen, mutta noin 40 000 vuoden päästä Voyager 1 on vain 1,6 valovuoden päässä AC+79 3888 -tähdestä, Käärmeenkantajan tähdistössä.

Voyagerit ovat kuitenkin suureen maailmankaikkeuteen verrattuna niin pieniä, että on hyvin epätodennäköistä, että äänitteet kohtaavat ulkopuolista elämää. Jos avaruusolennot kuitenkin löytävät äänitteet, se tapahtuu luultavasti kaukana tulevaisuudessa; siksi äänitteet nähdään pikemminkin aikakapseleina, kuin pyrkimyksenä kommunikoida avaruusolentojen kanssa.

Varsinaiset levyt ovat kullalla päällystettyjä kuparilevyjä, joiden kantena toimii kullalla päällystetty alumiinilevy. Kannet sisältävät symbolisia merkkejä ja piirroksia, kuten ohjeita levyn käyttöön sekä tietoja aurinkokunnan sijainnista Linnunradassa. (Levyt vaativat vinyylisoittimen.)

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Voyager Golden Record.