Voikahvi

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Voikahvi eli Bulletproof Coffee on kahvijuoma, joka koostuu kahvista, voista ja MCT-öljystä.[1] Kahvireseptin on kehittänyt yhdysvaltalainen IT- ja terveysyrittäjä Dave Asprey vuonna 2009. Aspreyn mukaan voikahvi tehostaa oppimista ja painonpudotusta, ja juoma onkin saavuttanut suuren suosion maailmanlaajuisesti.[2]

Valmistaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aspreyn reseptiin kuuluu 2 dl mahdollisimman hyvälaatuista kahvia, jonka joukkoon sekoitetaan 1 rkl suolatonta voita ja 1 rkl MCT-öljyä.[3] Kaikki ainekset sekoitetaan blenderissä, ja juoma nautitaan kuumana.

Terveyshyödyt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Voikahvin terveyshyödyt ovat herättäneet keskustelua sekä puolesta että vastaan. Trendiksi noussut kahvi-ilmiö on herättänyt kritiikkiä ravitsemusasiantuntijoiden keskuudessa, sillä tutkittuja terveyshyötyjä ainesosista on kuitenkin vähän.[4]

Ainesosat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kahvilla väitetään olevan terveyshyötyjä. Juoma sisältää paljon antioksidantteja ja kohtuullisesti käytettynä kahvin sisältämä kofeiini piristää. Lisäksi kahvin väitetään tehostavan rasvanpolttoa, sillä kofeiinin väitetään tehostavan aineenvaihduntaa.[5] Lisäksi jotkut tutkimukset ovat osoittaneet kahvin ennalta ehkäisevän joitakin sairauksia. Lisäksi kahvin on väitetään myös nostattavan mielialaa.[6]lähde?

Voin lisääminen juomaan on vanha perinne. Muun muassa saamelaisten, mongolialaisten ja etiopialaisten on tiedetty lisäävän juomansa joukkoon voita. Voi on energiapitoinen lisä juomaan, ja lisäksi se on tyydyttynyttä rasvaa. Rasvan syöminen runsaasti voi kohottaa veren LDL- ja HDL-kolesterolipitoisuutta ja lisätä sydän- ja verisuonitautiriskiä. Elimistön reagoiminen rasvaan on kuitenkin yksilöllistä.

MCT-öljy on juoman toinen rasvakomponentti. MCT tulee sanoista medium-chain triglycerids. Nämä keskipitkät triglyseridit ovat hiukan erilaisia kuin lyhyt- ja pitkäketjuiset. Keskipitkät triglyseridit nimittäin kulkeutuvat elimistössä suoraan maksaan eivätkä siten varastoidu. Lisäksi MCT-öljyn väitetään kiihdyttävän rasvanpolttoa[7].lähde?

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]