Vožegan piiri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vožegan piirin sijainti Vologdan alueen kartalla.
Kartta piirin kuntarajoista.

Vožegan piiri (ven. Вожего́дский райо́н, Vožegodski raion) on paikallinen itsehallintoalue Vologdan alueella Venäjällä. Vuonna 1929 perustetun piirin pinta-ala on 5 500 neliökilometriä ja asukkaita on 18 500 henkeä.

Vožegan piiri sijaitsee Vologdan alueen pohjoisosassa. Idässä se rajoittuu Verhovažjen ja Sjamžan piireihin, etelässä Ust-Kubinskojen ja Harovskin piireihin, lännessä Kirillovin piiriin sekä pohjoisessa Arkangelin alueeseen. Piirin läpi kulkee Vologdan ja Arkangelin välinen rautatie (Vožegan asema).

Piirin hallinnollinen keskus on Vožegan taajama. Lisäksi siihen kuuluu 14 maalaiskuntaa: Beketovo, Javengskoje (keskuspaikka Pokrovskoje), Jutška, Kadnikov, Lipino-Kalikinskoje (Ivankovo), Marjinskaja, Mišutinskaja, Mitjukovskoje (Sosnovitsa), Nižneslobodskoje (Derevenka), Ogibalovo, Punemskoje (Voskresenskoje), Ramenskoje (Mihailovskaja), Tavengskoje (Pozdejevskaja) ja Tiginskoje (Gridino).

Piirin päämies on Mihail Veselkov.

Pinta-alasta 65 % on metsää. Talouden perustan muodostaa metsänhankinta ja maatalous. Virallinen työttömyysaste oli vuoden 2006 alussa 4,8 %.

Seudulla toimii 23 koulua, joista 7 on keskikouluja. Muita kulttuurilaitoksia ovat kirjastot, kulttuuritalot, kotiseutumuseo, lasten luomistyön keskus ja taidekoulu. Vožegassa on Venäjän ortodoksisen kirkon seurakunta. Vožegassa ilmestyy piirilehti Borba.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]