Vladimir Vasjutin

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vladimir Vasjutin
Henkilötiedot
Syntynyt8. maaliskuuta 1952
Neuvostoliitto Harkova, Ukrainan sosialistinen neuvostotasavalta, Neuvostoliitto
Kuollut9. heinäkuuta 2002 (50 vuotta)
Ura
Tyyppi Avaruuslennolle osallistuja
Sotilasarvo kenraaliluutnantti, Neuvostoliiton ilmavoimat
Valittu avaruuslentäjäksi 1976
Eläköityminen 25. helmikuuta 1986
Lennot
  Sojuz T-14

Vladimir Vladimirovitš Vasjutin (ven. Влaдимиp Bлaдимиpoвич Васютин; 8. maaliskuuta 1952 Harkova, Ukrainan neuvostotasavalta – 9. heinäkuuta 2002) oli neuvostoliittolainen kosmonautti.

Hän valmistui ilmavoimien upseeriksi ja kävi koelentäjäkoulun Harkovassa. Vuonna 1976 hän oli eversti, kun hän aloitti kosmonauttikoulutuksensa.

Hänet valittiin kosmonautiksi 1. joulukuuta 1978. Hän toimi sotilaallisen miehitetyn TKS-avaruusaluksen kehitysohjelmassa. Hän lensi Sojuz T-14 -avaruusaluksella Saljut 7 -avaruusasemalle, jossa hän vietti 64 vuorokautta. TKS-moduuli oli tällöin telakoituna avaruusasemaan. Vasjutin sairastui avaruusasemalle tultuaan- on väitetty, että hän sai hermoromahduksen, mutta hänellä oli virtsatietulehdus. Hän vietti silti 64 vuorokautta avaruusasemalla, miehistö palasi hänen sairautensa takia ennen aikojaan maahan.

Hän siirtyi kenraaliluutnanttina eläkkeelle terveyssyistä. Hän toimi sen jälkeen Gagarinin ilmailuakatemian varajohtajana. Hän siirtyi eläkkeen 25. helmikuuta 1986. Hän kuoli syöpään vuonna 2002. Hän oli naimisissa ja perheessä oli kaksi lasta.