Visuaalinen muokkain

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Visuaalinen muokkain
Visual Editor
Kehittäjä Wikimedia Foundation ja Wikia
Kehityshistoria
Ensijulkaisu 2011
Tiedot
Lisenssi MIT-lisenssi

Visuaalinen muokkain (engl. VisualEditor) on Wikimedia Foundationin ja Wikian yhdessä kehittämä työkalu Wikipedian visuaalista muokkaamista varten. Sen avulla lukijat pystyvät muokkaamaan Wikipedian sivuja osaamatta wikikoodia. Tarkoituksena on ollut helpottaa muokkaamista etenkin uusille käyttäjille.[1]

Ohjelman tavoitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Visuaalisen muokkaimen tavoitteena on tehdä Wikipedian muokkaamisesta helpompaa. Sen toivotaan tuovan lisää asioista tietäviä ihmisiä Wikipedian kirjoittajiksi.[2][3] Muokkaimen tavoitteena on myös tehdä Wikipediasta inklusiivisempi[4], jotta eri taustoista tulevilla ihmisillä on paremmat mahdollisuudet osallistua kirjoittamiseen. Monipuolisella kirjoittajataustalla Wikipediaan kirjoitetaan monipuolisemmin erilaista tietoa useammista eri aihealueista[5].

Muokkaamisen tavoitteena on olla niin helppoa, että sekä kokeneet että uudet ihmiset voivat keskittyä sivujen sisällön muokkaamiseen[3] tuntematta taustalla olevaa teknologiaa. Muokkain pyrkii olemaan yhtä helppo ja intuitiivinen kuin muutkin nykyaikaiset tekstinkäsittelyohjelmat[3].

Ominaisuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wikipedian visuaalisen muokkaimen avulla sivun kirjoittaja näkee wikipedian sivun sellaisena kuin mitä se tulee olemaan julkaistuna.[1] Tätä periaatetta kutsutaan WYSIWYG-periaatteeksi (engl. What You See Is What You Get eli mitä näet, sitä saat). Käyttäjillä säilyy myös mahdollisuus muokata tekstiä halutessaan wikikoodin avulla[2].

Visuaalisella muokkaimella voi muun muassa:

 • Kirjoittaa tekstiä ja lisätä lähteitä ja linkkejä
 • Tyylitellä tekstiä, esimerkiksi lihavoida, alleviivata tai kursivoida.
 • Lisätä kuvia omalta tietokoneelta ja kirjoittaa niiden kuvatekstejä.
 • Lisätä kuvia kaikkien Wikipedioiden yhteisestä Wikimedia Commons -tietokannasta.
 • Luoda taulukkoja ja säätää niiden ominaisuuksia.
 • Luoda tämän kaltaisia listoja.
 • Lisätä mallineita, jotka ovat eräänlaisia pienohjelmia tai täytettäviä tietolaatikoita.

Historia ja ohjelman kehittämisen syyt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wikipedian alla piilevän tekniikan havainnollistus. Ylimmällä rivillä on wikikoodia ja alimmalla verkkosivuilla käytettävää HTML-koodia. Ennen visuaalista muokkainta jokaisen kirjoittajan tuli oppia wikikoodi.

Wikipedian kirjoittajien määrä oli ollut jo vuosia laskussa 2010-luvun alussa.[1] Englanninkielisellä Wikipedialla oli vielä vuonna 2006 yli 50000 kirjoittajaa, kun lukumäärä oli tippunut 35000 kirjoittajaan 2011 vuoteen tultaessa. Wikikoodin käyttämisen vaikeus oli käyttäjätutkimuksissa yksi merkittävimmistä syistä olla osallistumatta Wikipedian kirjoittamiseen.[6] Sivusto oli vaikeasti lähestyttävä niille ihmisille, jotka eivät olleet teknologiasta innostuneita.[5] Wikipedia näki kuitenkin, että tietosanakirjan onnistumisen kannalta suuri kirjoittajien lukumäärä on tärkeä tekijä.[6] Laaja kirjoittajien lukumäärä monipuolisella taustalla parantaa tietosanakirjan laatua,[1] sillä se tuo eri alojen tietämystä ja osaamista kirjoittajakuntaan ja näin monipuolistaa Wikipedian sisältöä[5].

Wikimedia Foundation aloitti Wikian kanssa yhteistyössä muokkaimen kehittämisen lahjoitusten turvin. Visuaalisen muokkaimen kehittäminen oli Wikimedian tärkeimpiä strategisia tavoitteita kirjoittajakadon pysäyttämiseksi.[4] Muokkaimen kehittäminen vei suuren osan Wikipedian budjetista. Vuoden 2012–2013 tilikaudella Wikimedian palkkalistoilla oli 94 ohjelmistokehittäjää, kun kolme vuotta aiemmin ohjelmoijia oli ollut vain 22[4].

Ylemmällä rivillä on wikikoodia ja alemmalla lopputulos. Visuaalista muokkaajaa käyttävän ei tarvitse osata koodia, sillä muokkaimella se syntyy kirjoittaessa itsestään.

Muokkaimen käyttäjätestaus aloitettiin 2012 joulukuussa[2], mutta se vedettiin takaisin Wikipedistien päätöksellä. Monet lahjoittajat kritisoivat, että heidän rahansa olivat menneet hukkaan, kun visuaalinen muokkain oli niin heikkolaatuinen. Wikimedian johto näki ohjelman takaisinvedon olevan virhe, sillä uudet käyttäjät olivat käyttäjäpalautteessaan ilmoittaneet muokkaamisen olevan heille helpompaa,[4] mikä oli ollut tavoitteena alun perinkin.

Wikipedian visuaalinen muokkain otettiin käyttöön englanninkielisessä Wikipediassa vuonna 2013. Siitä tuli ensin oletusmuokkain kaikille kirjoittajille, jotka eivät ole rekisteröineet Wikipediaan käyttäjätunnusta.[1] Käyttöönotto aiheutti alussa vastalauseita vanhojen kirjoittajien keskuudessa, jotka kritisoivat siinä olevia ohjelmointivirheitä.[7]

The Economist kutsui visuaalista muokkainta Wikipedian historian suurimmaksi mullistukseksi. Alkuvaiheessa visuaalisessa muokkaimessa oli vain kirjoitusominaisuus, tekstin muotoilu, listojen luominen sekä linkkien luomistoiminto.[8] Wikipedia muokkaimen lisäämisen yhdeksi suurimmista teknisistä haasteista sen historian aikana.[8] Wikipedian perustaja Jimmy Wales kutsui muokkaimen käyttöönottamista "eeppisen tärkeäksi".[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. a b c d e Will Wikipedia's pretty new editing software solve its recruitment crisis? The Daily Dot. 4.7.2013. Viitattu 20.9.2020. (englanniksi)
 2. a b c Emil Protalinski: Wikimedia's WYSIWYG Visual Editor Out for Logged-In Wikipedia Users The Next Web. 2.7.2013. Viitattu 20.9.2020. (englanniksi)
 3. a b c d Gene Ryan Briones, on 06/21/2012 17:51 PDT: Wikimedia launches new prototype “visual editor” for Wikipedia Ubergizmo. Viitattu 20.9.2020. (englanniksi)
 4. a b c d Revolting peasants force Wikipedia to cut'n'paste Visual Editor into the bin www.theregister.com. Viitattu 20.9.2020. (englanniksi)
 5. a b c Megan Garber: On the Ugliness of Wikipedia The Atlantic. 12.7.2012. Viitattu 20.9.2020. (englanniksi)
 6. a b Nobody wants to edit Wikipedia anymore The Daily Dot. 4.1.2013. Viitattu 20.9.2020. (englanniksi)
 7. Wikipedia faces revolt over VisualEditor The Daily Dot. 24.9.2013. Viitattu 20.9.2020. (englanniksi)
 8. a b L.M.: Seeing things The Economist. Viitattu 20.9.2020.