Viron passi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Viron passi vuonna 2021 on viininpunainen. Ylhäältä alas siinä on viroksi tekstit "Euroopa Liit" ja "Eesti vabariik", kuva Viron vaakunasta, jossa on kilven sisällä kolme leijonaa "päällekkäin", viroksi teksti "Pass" ja alareunassa kohokuvioista metsämaisemaa.
Viron passi vuodelta 2021.

Viron passi on matkustusasiakirja, joka voidaan myöntää Viron kansalaiselle. Henley Passport Indexin mukaan Viron passilla pääsi vuonna 2023 matkustamaan 184 maahan ilman etukäteen myönnettyä viisumia. Osa näistä maista kuitenkin vaatii sähköisen matkustuslupajärjestelmän käyttöä tai myöntää viisumin vasta rajalla. Kun koko maailman passeja vertailtiin sen suhteen, moneenko maahan niillä pääsee matkustamaan ilman viisumia, Viron passi oli vuonna 2023 sijalla 10.[1]

Passin hakeminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aikuisen passi on voimassa 10 vuotta. Siihen kuuluu kopio passin haltijan sormenjäljestä, passikuva ja allekirjoitusnäyte.[2] Sormenjälkinäyte on voimassa 6 vuotta.[3] Passikuvan voi ottaa joko itse, kuva-automaatissa tai teettää sen valokuvaajalla.[4] Alle 12-vuotiailta lapsilta sormenjälkiä ei tarvita. Lapsen passi on voimassa viisi vuotta.[5]

Ulkomailla Viron passeja myöntävät Viron ulkomaan edustustot. Passia voi myös hakea verkossa itsepalveluna. Ulkomaille myönnetty passi lähetetään joko hakijan valitsemaan Viron ulkomaan edustustoon tai kuriiriyrityksen välityksellä suoraan hakijalle[6]. Yli 12-vuotias voi tarvittaessa saada yhden vuoden voimassa olevan passin ilman sormenjälkinäytettä, jos hänellä on aiemmin ollut virolainen passi tai henkilökortti ja hän oleilee ulkomailla sellaisessa paikassa, jossa ei ole Viron ulkomaan edustustoa tai jossa edustustoon olisi turhan vaikea matkustaa. Yhden vuoden passia varten hakijan on tehtävä lisäksi erillinen hakemus, jossa hän perustelee tarpeensa passille.[7]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. The Henley Passport Index Henley & Partners Holdings Ltd. Viitattu 24.12.2023. (englanniksi)
  2. Taotlemine iseteeninduses - Eesti passi taotlemine täiskasvanule Politsei- ja Piirivalveamet. Viitattu 24.12.2023. (viroksi)
  3. Applying for a passport at a service office - Estonian passport for an adult Police and Border Guard Board. Viitattu 24.12.2023. (englanniksi)
  4. Taotlemine teeninduses - Eesti passi taotlemine lapsele Politsei- ja Piirivalveamet. Viitattu 24.12.2023. (viroksi)
  5. Mis see on? - Eesti passi taotlemine lapsele Politsei- ja Piirivalveamet. Viitattu 24.12.2023. (viroksi)
  6. Claiming your document - Estonian passport for an adult Police and Border Guard Board. Viitattu 24.12.2023. (englanniksi)
  7. Taotlemine välismaal - Eesti passi taotlemine täiskasvanule Politsei- ja Piirivalveamet. Viitattu 24.12.2023. (viroksi)