Virginian and Ohio

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Virginian and Ohio (V&O) on W. Allen McClellandin luoman kuvitteellisen rautatieyhtiön sekä hänen rakentamansa kyseiseen kuvitteelliseen yhtiöön perustuvan pienoisrautatien nimi. Sekä kuvitteellinen yhtiö että pienoisrautatie ovat tunnettuja käsitteitä pienoisrautatieharrastajapiireissä ympäri maailman, sillä yleisen käsityksen mukaan Virginian and Ohio oli ensimmäinen pienoisrautatie, jonka liikenne oli alusta alkaen suunniteltu operoitavaksi todellista rautatieliikennettä mukaillen. Pienoisrautatietä on esitelty useaan otteeseen muun muassa alan harrastelehdessä, TRAINS Magazinessa, ja sitä on käytetty esikuvana myös alan harrastekirjallisuudessa ja oppaissa.

Pienoisrautatie[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Virginian and Ohio -pienoisrautatie rakennettiin vuonna 1962 ja se sijoittui ajallisesti 1950-luvulle. Maantieteellisesti rautatie sijoittui Virginian Aftonin ja Elm Groven välille. Vuonna 1980 McClelland laajensi rautatietä Elm Grovesta Kingswood Junctioniin, ja samalla sijoitti aikakauden vuoteen 1968. Kolmas laajennusosa toteutui 1990-luvulla ja samalla esitetty aikakausi muuttui vuodeksi 1975.

Vuonna 2001 McClelland muutti uuteen asuntoon, ja pienoisrautatie jouduttiin hävittämään. Radan Clintwoodin ratapihaa kuvaava osuus on nykyisin näytteillä National Model Railroad Museumissa Chattanoogassa, Tennesseessä. McClelland on aloittanut Virginian and Ohio -radan uudelleenrakentamisen uuden asuntonsa kellariin.