Vinland Saga

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vinland Saga
ヴィンランド・サガ
(Vinrando Saga)
Genre historia, action
Manga
Tekijä Makoto Yukimura
Julkaisija Japani Kodansha
Sarjajulkaisulehti Weekly Shōnen Magazine (huhtikuu–lokakuu 2005)
Monthly Afternoon (joulukuu 2005–)
Ensimmäinen painatus 2005 –
Kirjojen lukumäärä 19

Vinland Saga (jap. ヴィンランド・サガ) on japanilainen historiallinen manga, jonka on käsikirjoittanut ja piirtänyt Makoto Yukimura. Manga alkoi huhtikuussa 2005 ja sitä julkaistiin aluksi Kodanshan teini-ikäisille pojille suunnatussa Weekly Shōnen Magazine -mangalehdessä. Joulukuussa 2005 sarja siirtyi nuorille miehille suunnattuun Afternoon-lehteen. Tähän mennessä (2017) sitä on ilmestynyt 19 mangakirjan verran. Vinland Sagaa on käännetty englanniksi, ranskaksi, saksaksi, italiaksi ja kiinaksi. Suomeksi sitä ei ole käännetty.

Vinland Saga sijoittuu Englantiin 1000-luvun alkuun Danelagenin ajalle, jolloin tanskalaiset viikingit hallitsevat Englantia. Sarjassa seurataan päähenkilön Thorfinnin koettelemuksia ja Knuut Suuren nousua valtaan. Mangassa on vaikutteita mm. islantilaisista saagoista, kuten Erik Punaisen saaga ja Grönlantilaisten saaga, sekä Flateyjarbók -käsikirjoituksesta.

Mangakirjojen omakeissa Yukimura on kertonut mm. tutkimusmatkastaan Islantiin vuonna 2003 ennen kuin aloitti sarjan tekemisen.[1] Ensimmäisen ja kolmannen osan omaket kertovat Yukimuran halusta kuvata viikinkien tavallista elämää sotien ja historiallisten kronikoiden tapahtumien sijaan.[2][3]

Manga on hyvin suosittu Japanissa ja monet sen osat ovat yltäneet parhaiten myyvien mangojen listalle[4][5]. Vuonna 2009 Vinland Saga voitti Japan Media Arts Festivalin pääpalkinnon mangadivisioonassa[6].

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Tapahtumat lähtevät liikkeelle vuodesta 1013. Thorfinn kuuluu viekkaan Askeladdin johtamaan viikinkiarmeijaan. Thorfinn on seurannut Askeladdia ja vannonnut tälle kostoa siitä asti, kun tämä tappoi hänen isänsä Thorfinnin ollessa pieni. Hän vaatii alituiseen Askeladdia käymään kaksintaisteluun kanssaan, mutta häviää niistä jokaisen.

Askeladdin komppania ottaa osaa tanskalaisten Lontoon-valloitukseen palkkasotureina. Siellä he joutuvat vastakkain Thorkell Pitkän kanssa, jolla on takanaan paljon suuremmat joukot. Thorfinn ottaa yhteen Thorkellin kanssa, mutta Askeladd miehineen joutuu lopulta perääntymään. Askeladdin ja Thorkellin joukot tapaavat kuitenkin uudestaan, jolloin Askeladdin onnistuu napata Tanskan prinssi Knuut. Knuut mukanaan he pakenevat pohjoiseen.

Vaikka Knuut onkin prinssi, hän on hyvin pelokas ja turvautuu kaikin tavoin huoltajaansa Ragnariin. Askeladd ei ole tähän tyytyväinen. Hän luopuu suunnitelmastaan tukea prinssiä uudeksi kuninkaaksi ja alkaakin vaatia tästä lunnaita. Thorkellin joukot kuitenkin yllättävät heidät ja Askeladd joutuu jälleen muuttamaan toimintasuunnitelmaansa: hän tappaa Ragnarin saadakseen Knuutin itsenäistymään. Suunnitelma onnistuu ja Knuut muuttuu paljon itsevarmemmaksi ja vahvemmaksi. Hän ottaa Thorkellin ja Askeladdin joukot komentoonsa ja palaa isänsä kuningas Sven Haaraparran luo, joka on suunnitellut Knuutin tappamista jättääkseen kaiken Knuutin veljelle prinssi Haraldille.

Knuut, Thorkell ja Askeladd alkavat yhdessä juonia kuninkaan salamurhaa. He onnistuvat saamaan kuninkaalta audienssin. Kuningas Sven uhkaa Askeladdia Walesin, tämän kotimaan, valtaamisella, ellei tämä tuo hänelle Knuutin päätä. Askeladd ei suostu kumpaankaan ja hän tappaa kuninkaan ja monia muita paikallaolijoita. Lopulta Knuutin on tapettava Askeladd ja tällä tavalla hänen asemansa tulevana kuninkaana on turvattu. Kun Thorfinn näkee tämän hän raivostuu ja yrittää tappaa Knuutin. Thorfinn pysäytetään ja Knuut päättää olla hänelle armollinen, koska hän ymmärtää, että Thorfinnin elämän ainut tarkoitus oli ollut Askeladdille kostaminen. Rangaistukseksi Knuut ei määrää Thorfinnille kuolemantuomiota, vaan tekee hänestä orjan.

Seuraavana vuonna Thorfinn päätyy Ketilin maatilalle, jossa hän – nyt täysin soturintahtonsa menettäneenä – aloittaa orjan elämän. Siellä hän tapaa toisen orjan nimeltä Einar. Ketil kuitenkin kohtelee orjiaan hyvin ja antaa heille mahdollisuuden ostaa vapautensa, jos he onnistuvat saamaan tarpeeksi satoa ja myymään sitä. Thorfinn ja Einar alkavat työskennellä yhdessä saadakseen vapautensa. Samaan aikaan Knuut jatkaa suunnitelmiensa toteuttamista Englannissa ja Tanskassa.

Thorfinnin ja Einarin maanviljely ei kuitenkaan suju aivan ongelmitta. Ketilin palvelijat, jotka eivät arvosta orjia, tuhoavat heidän satonsa ja kaksikko ottaa yhteen palvelijoiden kanssa. Käsirysyssä Thorfinn isketään tajuttomaksi ja hän näkee oudon näyn, josta on nähnyt unta monena yönä. Unessa kuolleet yrittävät kiskoa häntä mukaansa ikuiseen taisteluun ja Thorfinn luulee joutuneensa painajaismaiseen versioon Valhallasta. Askeladd, joka myös on kuolleiden joukossa, kertoo Thorfinnille, ettei kyseessä ole Valhalla. Kuolleet, jotka yrittävät kiskoa Thorffinnia mukaansa, ovat kaikki ihmisiä, jotka tämä on joskus tappanut. Askeladd myös kehottaa Thorfinnia taistelemaan vastaan, sillä tämän ei ole vielä liian myöhäistä aloittaa alusta ja tulla todelliseksi soturiksi niin kuin isänsä. Askeladdin sanojen rohkaisemana Thorfinn taistelee vapaaksi kuolleiden otteesta ja vannoo, ettei enää koskaan satuttaisi ketään.

Knuut vierailee vuonna 1018 vakavasti sairaan veljensä luona. Ennen kuolemaansa Harald luovuttaa Knuutille hallitsemansa Tanskan, kun aikaiemmin Knuut on hallinnut vain Englantia. Knuut kuitenkin näkee veljensä paikalla isänsä Svenin katkaistun pään, joka paljastaa, että Knuut itse asiassa myrkytti veljensä. Svenin pään näyttäytyminen vähän väliä häiritsee Knuutia, mutta hän hyväksyy sen, koska tämä on ainut, jolle hän voi puhua rehellisesti.

Samoihin aikoihin Ketil lähtee vierailulle kuninkaan luokse päästäkseen hänen suosioonsa. Matkalle lähtiessään Ketil lupaa antaa Thorfinnille ja Einarille vapauden heti palattuaan. Knuut kuitenkin suunnittelee takavarikoivansa rikkaiden tanskalaisten maita maksaakseen Englannissa oleville joukoilleen. Ketilin suuri ja vauras tila on ensimmäisenä hänen listallaan.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Henkilöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Thorfinn

Thorfinn on Askeladdin viikinkiarmeijaan kuuluva nuorukainen, joka seuraa Askeladdia vain voittaakseen tämän joskus kaksintaistelussa ja kostaakseen tälle isänsä kuoleman. Askeladd määrää Thorfinnin usein suorittamaan vaikeita tehtäviä, joista suoriuduttuaan Thorfinn saa mahdollisuuden taistella hänen kanssaan, muttei koskaan onnistu voittamaan Askeladdia. Thorfinn on äitinsä puolelta jomsviikinkien mahtisukua ja on perinyt isänsä voimat. Thorfinnin hahmo perustuu löyhästi historialliseen Thorfinn Karlsefniin.

Askeladd

Askeladd on pienen, mutta voimakkaan viikinkiarmeijan johtaja. Hän on puoliksi tanskalainen, puoliksi walesilainen. Hänen äitinsä oli walesilainen prinsessa, jonka viikingit vangitsivat ja veivät mukanaan. Askeladd uskoo legendaan tarunhohtoisesta Avalonista ja kuningas Arthurista, joka inspiroi häntä tukemaan prinssi Knuutia kuninkaaksi. Askeladd on hyvin älykäs ja voimakas sekä taitava manipuloimaan muita.

Bjorn

Bjorn on Askeladdin oikea käsi, joka taistelee vain taistelemisen ilosta. Hän on berserkki, joka saa mahtavia lisävoimia syötyään sieniä. Bjorn haavoittui vakavasti taistelussa Thorkellin joukkoja vastaan. Koska hänellä ei ollut enää mahdollisuutta selvitä, hän haastoi Askeladdin kaksintaisteluun, jossa kohtasi loppunsa. Ennen kuolemaansa hän kertoi Askeladdille, että olisi aina halunnut olla tämän ystävä, johon Askeladd vastasi, että Bjorn oli ollut hänen ainut ystävänsä.

Thors

Thors on Thorfinnin isä ja jomsviikinkikenraali, joka on kuuluisa suurista voimistaan. Perustettuaan perheen hän kuitenkin kyllästyy taistelemiseen, lavastaa kuolemansa ja pakenee vaimonsa Helgan kanssa kauas Islantiin ryhtyäkseen maanviljelijäksi. Myöhemmin jomsviikingit saavat tietää hänen olevan yhä elossa ja pakottavat hänet takaisin taistelemaan. Hänen vanha toverinsa Floki on kuitenkin palkannut Askeladdin salamurhaamaan hänet ja Thorsin saapuessa paikalle hänet tapetaan.

Thorkell

Thorkell on jomsviikinkikenraali ja hänen veljensä on jomsviikinkien päällikkö. Hän rakastaa taisteluita ja on hyvin voimakas. Hän loikkaa englantilaisten puolelle ajatellen että saa tanskalaisista maanmiehistään paremman vastuksen. Myöhemmin Thorkell kuitenkin siirtyy ajamaan Knuutia Tanskan kuninkaaksi ja pysyy Knuutin liittolaisena sittenkin, kun tämä pääsee valtaan. Aikanaan hän työskenteli Thorsin kanssa ja pitää tämän pojasta Thorfinnista. Hän on taistellut Thorfinnia vastaan kaksi kertaa ja voittanut kummallakin kerralla, vaikka menettikin sormensa ja toisen silmänsä. Thorkellin hahmo perustuu historialliseen Thorkell Pitkään.

Knuut

Knuut on 17-vuotias Tanskan prinssi, joka on uskoltaan kristitty. Aluksi hän on hyvin pelokas ja turvautuu kaikessa huoltajaansa Ragnariin. Hän on myös hyvin kaunis ja naisellinen, ja viikingit jotka hänet nappaavat vain nauravat hänelle. Ragnarin kuoleman jälkeen Knuut kuitenkin muuttuu täysin ja ottaa joukot komentoonsa. Hän haluaisi luoda maahan utopian ja aikoo syöstä isänsä Sven Haaraparran vallasta. Knuut perustuu historialliseen Knuut Suureen.

Einar

Einar on orja, jonka Ketil ostaa orjamarkkinoilta ja vie maatilalleen, jossa hän tapaa Thorfinnin. Heidän tehtävänsä on kaataa metsää ja muokata maata pelloiksi ja yhdessä työskennellessään he vähitellen ystävystyvät. Einar on kotoisin Englannista. Viikingit hyökkäsivät hänen kotikyläänsä ja tappoivat hänen perheensä, ja siksi hän vihaa viikinkejä. Kun hän saa tietää, että Thorfinn on entinen soturi, ei hän oikein tiedä miten tähän suhtautuisi. Lopulta hän päättää ettei ala vihaamaan Thorfinnia, koska tietää, ettei tämä ole paha ihminen. Einar ei ole voimakas taistelija, mutta hän on hyväntahtoinen ja luotettava ystävä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Makoto Yukimura: Vinland Saga 2. Kodansha. ISBN 978-4-06-314428-4.
  2. Makoto Yukimura: Vinland Saga 1. Kodansha. ISBN 978-4-06-314423-9.
  3. Makoto Yukimura: Vinland Saga 3. Kodansha. ISBN 978-4-06-314433-8.
  4. Japanese Comic Ranking, January 23-29 Anime News Network
  5. Japanese Comic Ranking, September 21-27 Anime News Network
  6. Summer Wars, Vinland Saga Win Media Awards Anime News Network

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]