Villasika

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Villasika Tšekissä

Villasika (mangalitza) on Itävalta-Unkarin keisarikunnassa 1860-luvulla jalostettu alkuperäissikarotu.[1] Rotu on ajalta, jolloin ei ollut lämmitettyjä sikaloita, vaan eläinten piti pärjätä ulkona. Villasika on aikuisena suurikokoinen (200–300 kg), kiharakarvainen, hyvin terve ja karaistunut rotu.

Nykyään Suomessa villasikoja on useilla tiloilla. Lihaksi kasvattavia tiloja on kymmenkunta, harraste-eläiminä ja kotitarvekasvatuksessa Mangalitzoja on runsaasti. Villasika voi elää vuoden ympäri ulkona, kunhan sillä on säänsuoja. Ruokinnaltaan villasika ei eroa tavallisesta siasta muutoin kuin ruoan määrän suhteen. Villasika tulee toimeen huomattavasti vähemmällä. Jos villasikaa ruokkii kuten risteytyssikaa, se saattaa lihoa.

Emakon tiineys kestää 114–116 vuorokautta ja porsaita syntyy yleensä 6-14. Villasioilla on tavallisesti helpot synnytykset ja ne hoitavat hyvin jälkikasvunsa. Synnytyksen on tapahduttava talvella sisätiloissa, mutta jo parin viikon ikäisiä possuja voi alkaa ulkoiluttaa pieniä hetkiä kerrallaan. Villasiat kasvavat hitaammin kuin nykysiat. Sillä kestää ruokinnasta riippuen 12-15 kuukautta kasvaa saman kokoiseksi kuin tavallinen sika on puolivuotiaana.

Luonteeltaan villasika on lempeämpi ja rauhallisempi kuin tavallinen sika. Aktiivisimmillaan se on aamulla ja illalla.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Jokinen, Lotta: Villasika on harvinainen näky Suomessa – yksi tunnetaan koirakoulun priimuksena Yle Uutiset. 7.7.2015. Viitattu 23.6.2020.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Villasika.