Villasika

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Villasika Tšekissä

Villasika (mangalitza) on alkujaan unkarilainen maatiasrotuinen sika.[1] Se on rotuna lähes 300 vuotta vanha. Siat ovat siltä ajalta, kun ei ollut lämmitettyjä tiloja, vaan piti pärjätä ulkona. Villasika on suurikokoinen (200–300 kg), kiharakarvainen, hyvin terve ja karaistunut rotu. Nykyään maailmassa on jäljellä enää 200 punaista villasikaa, mustia on 1 200 ja vaaleita 600. Suomessa villasikoja on vain muutamalla tilalla.

Villasika voi elää vuoden ympäri ulkona, kunhan sillä on säänsuoja.

Ruokinnaltaan villasika ei eroa tavallisesta siasta muutoin kuin ruoan määrän suhteen. Villasika tulee toimeen huomattavasti vähemmällä. Jos villasikaa ruokkii kuten nykysikaa, se saattaa lihoa.

Emakon tiineys kestää 114–116 vuorokautta ja porsaita syntyy yleensä 6–8. Villasioilla on tavallisesti helpot synnytykset ja ne hoitavat hyvin jälkikasvunsa. Synnytyksen on tapahduttava talvella sisätiloissa, mutta jo parin viikon ikäisiä possuja voi alkaa ulkoiluttaa pieniä hetkiä kerrallaan. Villasiat kasvavat hitaammin kuin nykysiat. Sen kestää 12–14 kuukautta kasvaa saman kokoiseksi kuin tavallinen sika on puolivuotiaana.

Luonteeltaan villasika on lempeämpi ja rauhallisempi kuin tavallinen sika. Aktiivisimmillaan se on aamulla ja illalla.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]