Viljami Niittykoski

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vijami Niittykosken ja Kaino Löfbackan kihlakuva vuodelta 1926

Viljami Kaarle Niittykoski[1] (6. joulukuuta 1895 Kaustinen2. tammikuuta 1985 Kaustinen) oli suomalainen viulupelimanni ja säveltäjä. Hän myös sanoitti monia keskipohjalaisia pelimannisävelmiä.

Nuorena hän teki isänsä kanssa kirvesmiehen töitä. Isän kuoleman jälkeen 1921 hän ryhtyi viljelemään kotitilaansa Verkkokangasta Kaustisen Salonkylässä. Tätä hän jatkoi 1960-luvulle, jolloin luovutti talon tyttärelleen Airille ja tämän perheelle.

Salonkylä oli 1930-luvulla merkittävä musiikkikeskus, jossa toimi muun muassa nuorisoseura. Niittykoski oli nuorisoseuran toiminnan esimiehenä johtaen kylän kuoroa ja ”Salonkylän orkesteriksi” kutsuttua jousiyhtyettä. Hän sävelsi molemmille runsaasti ohjelmistoa.

Häntä alkoi 1920-luvulla huolestuttaa vanhan pelimanniperinteen väistyminen uusien sävellysten ja soittotyylin tieltä. Niinpä hän alkoi merkitä muistiin vanhoja pelimannisävelmiä. Tällä tavoin säilyi paljon sellaista musiikkia, minkä muuten olisi jäänyt tavoittamattomiin.

Ensimmäisen sävellyksensä ’’Muistojen ruusuja’’ Niittykoski teki 19-vuotiaana vuonna 1915. Sen jälkeen niitä on syntynyt useita kymmeniä. Sävellysten lisäksi hän on sanoittanut useita rakastetuimpiin kuuluvia kaustislaisia pelimannikappaleita. Näitä ovat muun muassa Friiti Ojalan säveltämä Häävalssi (eri sanoitus kuin Tuula Valkaman tekemä ja Tapio Rautavaaran levyttämä), Peltoniemen Hintrikin surumarssi ja Konsta Jylhän säveltämä Vaiennut viulu. Pelimannimusiikin lisäksi hän on säveltänyt ja sanoittanut myös hengellistä musiikkia.

Hän sai director musices -arvonimen 1979.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viljami Niittykosken Nuottikirja, Kansanmusiikki-instituutin julkaisuja No 3, 1980, ISBN 951-95410-20