Viktor Gorbatko

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Viktor Vasiljevitš Gorbatko (ven. Виктор Васильевич Горбатко, s. 3. joulukuuta 1934 Ventsy-Zarjassa Krasnodarin luona, Venäjän neuvostotasavallassa) on entinen neuvostoliittolainen kosmonautti.

Hän kävi keskikoulun ja astui asepalvelukseen. Vuodet 19521956 hän oli sotilaslentokoulutuksessa. Sen jälkeen hän palveli Neuvostoliiton ilmavoimissa opiskellen eteenpäin.

Vostok ja Voshod[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maaliskuussa 1960 Gorbatko ja 19 muuta sotilaslentäjää valittiin Neuvostoliiton ensimmäiseen kosmonauttiryhmään. Hän ei kuitenkaan päätyneet ensimmäisten kuuden joukkoon, jotka lensivät ensimmäisinä. Näissä missioissa hän toimi lennonjohdossa ja kuului varamiehistöihin, muttei lentänyt avaruuteen.

Sojuz[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sojuz 7:n miehistö. Gorbatko oikealla.

Syksyllä 1965 Gorbatko valikoitui Sojuz-lentäjien joukkoon saaden koulutusta kaavailtua Kuu-lentoa varten. Elokuussa 1967 hänellä havaittiin sydänongelmia, mutta ne ilmeisesti eivät olleet fyysistä alkuperää.

Gorbatko lensi seuraavat lennot

Hän vietti kaikkiaan 31 vuorokautta avaruudessa. 15. joulukuuta 1968 Gorbatko sai diplomin Zukovskin testilentäjäkoulusta.

Saljut ja Interkosmos[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

7. helmikuuta 1977 Gorbatko lensi Sojuz 24 -aluksella Saljut 5-avaruusasemalle 18 päivän lennon.

2. heinäkuuta 1980 hän lensi Sojuz 37 -avaruusaluksella Saljut 6-avaruusasemalle.

Muuta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Viktor Gorbatko.

Hän erosi palveluksesta 28. elokuuta 1982 ryhtyen urheilukomitean johtajaksi. Myöhemmin hän toimi professorina Ilmavoimien akatemiassa, Moskovassa.

Gorbatko on naimisissa ja perheessä on kaksi tytärtä.