Viittoilijaravut

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Viittoilijaravut
Leptuca leptodactyla
Leptuca leptodactyla
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Niveljalkaiset Arthropoda
Alajakso: Äyriäiset Crustacea
Luokka: Kuoriäyriäiset Malacostraca
Lahko: Kymmenjalkaiset Decapoda
Alalahko: Taskuravut Brachyura
Yläheimo: Ocypodoidea
Heimo: Viittoilijaravut
Ocypodidae
Rafinesque, 1815[1]
Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Viittoilijaravut Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Viittoilijaravut Commonsissa

Viittoilijaravut[2] eli aaveravut[3] (Ocypodidae) on taskurapujen heimo. Ne ovat kaivautuvia rapuja, jotka elävät vuorovesialueella maailman trooppisten ja lauhkeiden merien rannoilla. Täysikasvuisten koiraiden sakset ovat keskenään erikokoiset, mikä korostuu varsinaisilla viittoilijaravuilla (alaheimot Gelasiminae ja Ucinae), joiden koirailla toinen saksi on huomattavasti toista suurempi. Varsinaisten viittoilijarapujen lisäksi heimoon kuuluu aaverapujen (Ocypode) suku sekä ulkoisesti hyvin erinäköinen suku Ucides, joka alun perin luokiteltiin maataskurapuihin (Gecarcinidae).[4]

Varsinaiset viittoilijaravut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varsinaisia viittoilijarapuja on yli sata lajia,[5] jotka kaikki luokiteltiin aiemmin samaan viittoilijarapujen (Uca) sukuun. Suku oli kuitenkin parafyleettinen, sillä lajit edustivat tosiasiassa kahta eri ryhmää, joista toinen oli läheisempää sukua aaverapujen suvulle kuin muille viittoilijaravuille. Siksi Uca-suku on jaettu kahdeksi alaheimoksi, Gelasiminae ja Ucinae, ja suvun aiemmille alasuvuille on annettu sukustatus.[4]

Varsinaisten viittoilijarapujen koiraiden saksilla on iso kokoero.[5] Koiraan suurempi saksi voi sisältää kolmanneksen tai jopa puolet koko ravun massasta. Sitä käytetään vain mahtailuun ja taisteluihin, syömiseen uros käyttää pienempää sakseaan. Naaraan molemmat sakset ovat suunnilleen samaa kokoluokkaa kuin uroksen pienempi saksi.[6]

Alaheimot ja suvut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ucides cordatus kuuluu heimon lajeista poikkeavimpiin. Kaksilajinen Ucides-suku on aiemmin luokiteltu useaan eri heimoon, mutta fylogeneettisten tutkimusten perusteella se on osa viittoilijarapujen heimoa.

Viittoilijaravut jaetaan neljään alaheimoon, joissa on 13 sukua:[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b World Register of Marine Species (WoRMS): Ocypodidae (luettu 22.9.2020) (englanniksi)
  2. Koivisto, Ilkka (päätoim.): Kodin suuri eläinkirja. 10. Töy–Ä, s. 195–197. Espoo: Weilin+Göös, 1981. ISBN 951-35-1713-6.
  3. Sarvala, Maija & Jouko: Taskuravut, ketterät kävelijät. Teoksessa Terhivuo, Juhani (päätoim.): Maailman luonto. Eläimet. Selkärangattomat, s. 74. Espoo: Weilin+Göös, 2000. ISBN 951-35-6506-8.
  4. a b Shih, Hsi-Te et al.: Systematics of the family Ocypodidae Rafinesque, 1815 (Crustacea: Brachyura), based on phylogenetic relationships, with a reorganization of subfamily rankings and a review of the taxonomic status of Uca Leach, 1814, sensu lato and its subgenera. Raffles Bulletin of Zoology, 20.7.2016, 64. vsk, s. 139–175. ISSN 2345-7600. Artikkelin verkkoversio (pdf) Viitattu 22.9.2020. (englanniksi)
  5. a b Rosenberg, M.S: Fiddler crabs Fiddler crab info. Viitattu 3.2.2019.
  6. Rosenberg, M.S: The Systematics and Taxonomy of Fiddler Crabs: A Phylogeny of the Genus Uca Journal of Crustacean Biology. 839–869.. 2001. Viitattu 3.2.2019.