Viinikellari

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Viinikellari Jesus Collegessa, Oxfordissa

Viinikellari on maan alle rakennettu tila, johon varastoidaan viiniä yleensä pulloissa tai tynnyreissä.

Kellarissa viini saa olla valolta ja lämpötilan vaihteluilta suojassa. Viinikellarin lämpötilaksi sopii 6–20 celsiusastetta ja ilmankosteudeksi 60–85 prosenttia.[1] Ihanteellisena viinikellarin lämpötilana pidetään 13:a astetta. Liian lämpimässä tai liian kylmässä säilytyksessä viinissä tapahtuu makua huonontavia kemiallisia muutoksia. Liian kosteassa pullon korkki homehtuu, ja liian kuivassa korkki halkeilee ja liika happi muuttaa alkoholia etikaksi.[2] Jotta korkki ei kuivuisi, viini tulee säilyttää vaaka-asennossa, ellei sitä varastoida vain lyhyitä aikoja[3].

Kellarit ovat alun perin olleet viileämpiä kuin talojen maanpäälliset huoneet ja siksi soveltuneet niitä paremmin viinin pitkäaikaiseen varastointiin. Nykyisin keskuslämmityslaitteet ja lämminvesijohdot aiheuttavat usein sen, että kellariin täytyy asentaa ilmastointijärjestelmä viinin varastointia varten.[1] Viini ei kestä tärinää, joten viinikellaria ei tule perustaa lähelle raskaasti liikennöityä tietä eikä tärisevien lämmityslaitteiden läheisyyteen[3].

Jos talossa ei ole mahdollisuutta viinikellariin, pieneen kellarikomeroon voi asentaa ilmastoidun kylmiön, tai asuntoon voi hankkia viinikaapin.[1] Viinikellarissa voi olla myös sylkyallas viinin tarkistamista varten ennen tarjoilua.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Priewe, Jens: Viinin aika, s. 106–107. Karisto Oy, 2001. ISBN 951-23-4205-7.
  2. Stephanie Warren: The Science of Wine Aging Vintage Cellars. Viitattu 8.6.2012.
  3. a b c Priewe, Jens: Viinin aika, s. 12–13. Karisto Oy, 2001. ISBN 951-23-4205-7.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]