Viinamestari

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Viinamestari oli sääty-yhteiskunnassa henkilö, joka vastasi viinan valmistuksesta, laadunvalvonnasta ja usein myös jakelusta. Hänellä oli erityisosaamista tislausprosessissa ja hän toimi tavallisesti tislaamossa tai tilalla, jossa tuotettiin viinaa. Viinamestarin asema oli arvostettu ja hänellä oli tärkeä rooli, koska viina oli merkittävä tuote niin taloudellisesti kuin sosiaalisestikin.

Historiallisessa kontekstissa viinamestarin asema saattoi vaihdella riippuen yhteiskunnan ja paikallisen talouden rakenteesta. Hän saattoi työskennellä esimerkiksi aatelisen kartanossa, porvariston omistamassa tislaamossa tai valtion valvomassa laitoksessa. Viinamestari tarvitsi teknistä tietoa tislaamisesta, fermentoinnista ja raaka-aineiden, kuten viljan tai perunoiden, käsittelystä.

Viinan tuotanto oli tiukasti säädeltyä monissa maissa, ja viinamestari saattoi joutua noudattamaan tarkkoja säännöksiä ja veroja. Esimerkiksi Ruotsissa ja Suomessa oli jaksoja, jolloin viinan kotipoltto oli sallittua, mutta siihen liittyi monia säädöksiä ja rajoituksia. Viinamestari oli keskeinen hahmo tämän järjestelmän puitteissa.


[1]

  1. OPE-Etela-Savon_kartanot-Suomen-tammi.pdf seutu.wikimikkeli.fi.