Viila

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Viilan pintaa.

Viila on käsityökalu, jolla lastutaan puuta, metallia tai jotain muuta materiaalia. Viilat soveltuvat esimerkiksi reunojen tasaukseen sekä muotoiluun ja terävien nurkkien viistämiseen tai pyöristämiseen.

Viila voi olla poikkileikkaukseltaan esimerkiksi pyöreä, kolmiomainen tai suorakaiteen muotoinen. Vastaavasti viiloja kutsutaan pyörö-, kolmio- tai lattaviiloiksi.[1]

Viilan materiaalia leikkaavat hampaat muodostavat viilan pintaan karkean kuvion jota kutsutaan hakkaukseksi. Viilan hampaat leikkaavat materiaalia viilaa työnnettäessä. Hakkaus voi olla tiheä tai harva ja viilassa voi olla vain yhdensuuntainen hakkaus tai viila voi olla ristiinhakattu. Erittäin karkeita viiloja kutsutaan raspeiksi, hyvin pienikokoisia viiloja neulaviiloiksi.

Moottorisahan ketjua teroitettaessa voi apuna käyttää viilanohjainta joka kiinnitetään terälaipalle.[2]

Viilan puhdistaminen voidaan tehdä teräsharjalla. Viilaaminen itsessäänkin voi poistaa pieniä partikkeleita mutta teräsharjan käyttämisen jälkeen voi nähdä missä määrin ainesta irtoaa. Lisäksi jos tehdään käsityönä tarkkaa työtä, on hyödyllistä jos viilan pinta on puhdas koska epäpuhtauksien epätasainen jakautuminen voi tehdä viilaamisesta tökkivää jonka takia viilattavaa kappaletta on vaikeampi pitää suorassa.

Viilausta helpottaa työkappaleen kiinnittäminen ruuvipenkkiin.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Facta 2001 osio 18 s. 242
  2. Metsälehden sahamakasiini 2008

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Tämä tekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.