Viialan viilatehdas

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Viialan viilatehdas oli Viialassa vuosina 1901–1998 toiminut viiloja valmistanut metallialan yritys.

Viilatehtaan perusti 1901 insinööri Erik Estlander, yrityksen nimenä oli aluksi Wiiala Filfabrik, innehafvare Erik Estlander. Tehdas siirtyi sitten H. Stenvallille ja yrityksen nimeksi muuttui Viiala Filfabrik (H Stenvall). Tehtaassa valmistettiin uusia viiloja ja teroitettiin myös käytettyjä viiloja. Vuonna 1913 tehtaassa työskenteli 27 työntekijää. Tuotannon pääosa meni Suomeen ja suurin vientimaa oli Venäjä.

Viilatehtaasta tuli 1919 osakeyhtiö nimeltä Viialan Viilatehdas Oy. Vanha tehdas tuhoutui 1921 tulipalossa ja tämän jälkeen rakennettiin uusi tehdas jossa oli laajemmat tilat ja uudistetut koneet. Viilatehtaalla oli myös oma konepaja jossa valmistettiin viilojen tuotannossa tarvittuja erikoiskoneita. Vuonna 1939 tehtaan tuotannosta meni neljäsosa vientiin, vientimaita olivat Pohjoismaat, Baltian maat, Hollanti, Kreikka, Turkki, Intia, Kanada ja Etelä-Amerikka. Raaka-aineena käytetty teräs tuli Ruotsista ja Englannista.

Vuoden 1950 tienoilla viilatehtaalla oli noin 160 työntekijää. Päätuotteina olleiden viilojen lisäksi valmistettiin ankkureita, erilaisia työkaluja ja marjaseuloja sekä marjapoimuureita. Vuonna 1950 yrityksen omistajiksi tulivat Rautakonttori Oy sekä Rautakauppojen Oy ja sen tytäryhtiö Puolimatkan Teollisuus Oy.

Yritys toimi vuodesta 1956 nimellä Viialan Viila Oy. Sandvikin viimeksi omistaman tehtaan viilatuotanto siirrettiin 1996 yrityskauppojen kautta ulkomaille ja yrityksen toiminta päättyi 1998. Viialan museossa on esillä viilatehtaan vanhoja koneita ja laitteita sekä tehtaan valmistamia viiloja ja muita tuottaita.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]