Vieras (vuoden 2013 elokuva)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vieras
The Host
Ohjaaja Andrew Niccol
Käsikirjoittaja Stephenie Meyer
Andrew Niccol
Perustuu Stephenie Meyerin romaaniin Vieras
Tuottaja Stephanie Meyer
Nick Wechsler
Steve Schwartz
Paula Mae Schwartz
Säveltäjä Antonio Pinto
Kuvaaja Roberto Schaefer
Leikkaaja Thomas J. Nordberg
Pääosat Saoirse Ronan
Jake Abel
Max Irons
Diane Kruger
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Chockstone Pictures
Nick Wechsler Productions
Silver Reel
Ensi-ilta 29. maaliskuuta 2013
Kesto 125 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 40 000 000 dollaria[1]
Tuotto 48 227 201 dollaria[1]
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Vieras (engl. The Host) on vuonna 2013 ensi-iltansa saanut romanttinen tieteiselokuva, jonka on ohjannut Andrew Niccol Stephenie Meyerin samannimisen romaanin pohjalta. Stephenie Meyer tunnetaan myös Houkutus-kirjasarjasta. Vieras-elokuvan tuottivat Stephenie Meyer, Nick Wechsler, Steve Schwartz ja Paula Mae Schwartz, ja elokuvakäsikirjoituksen tekivät Meyer ja Andrew Niccol. Elokuvan pääosia näyttelevät Saoirse Ronan, Jake Abel, Diane Kruger ja Max Irons.

Elokuva ei saanut kaunista vastaanottoa kriitikoilta ja sen tuotto jäi reilusti alle tavoitteen.[2]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Sielut ovat saapuneet maapallolle ja sukeltaneet ihmisten mieliin yksi kerrallaan. Lähes koko maapallo on valloitettu, mutta pieni vastarintaliike kapinoi edelleen vapautensa puolesta. Eräs kapinoijista, Melanie, jää kiinni ja hänen päähänsä istutetaan Vaeltajaksi kutsuttu Sielu. Melanie on kuitenkin vahvempi kuin Vaeltaja uskalsi kuvitellakaan eikä suostu haihtumaan Sielun tieltä. Tahtomattaan Vaeltaja saa muistoja Melanielta, jotka muokkaavat myös hänen ajatusmaailmaansa. Kaksikko pakenee ja he alkavat etsiä Melanien niin kauan kaipaamaa poikaa Jaredia sekä tytön pikkuveljeä. He eivät tiedä, että Etsijä on heidän kannoillaan.

Melanie tuupertuu polttavassa kuumuudessa etsiessään rakkaitaan, mutta vastarintaliike löytää hänet. Hänen setänsä Jeb löytää tytön ja järkyttyy siitä, että tällä on Sielu sisällään. Hän kuitenkin päättää säästää tytön muiden vastusteluista huolimatta ja johdattaa tämän vastarintaliikkeen salaiseen päämajaan kallioiden sisällä. Myös Jared on hengissä ja vastarintaliikkeen mukana, mutta ei voi sietää Melanieta silmissään koska Sielu on vallannut tytön eikä Vaeltaja usko, että kukaan heistä uskoisi hänen kertoessaan, että Melanie elää yhä kehossaan hänen lisäkseen.

Vaeltajan olemassaolo aiheuttaa ihmisten välille paljon konflikteja, mutta pian Vaeltaja pääsee tutustumaan Melanien pikkuveljeen sekä lähentyy Ian O’Shean kanssa. Juuri kun kaikki alkaa mennä hyvin, Vaeltaja saa vihiä vastarintaliikkeen toimintatavoista ja järkyttyy syvästi.

Kaiken aikaa Etsijä yrittää paikantaa vastarintaliikkeen pakonomaisesti ja onnistuukin pääsemään heidän jäljilleen, mutta loppujen lopuksi jää kiinni ja Vaeltaja poistaa Sielun naisen sisältä, jotta tämä voisi olla taas oma itsensä. Hän tekee myös päätöksen omasta tulevaisuudestaan ja pyytää tohtoria poistattamaan hänet Melaniesta, jotta tyttö voisi taas elää omaa elämäänsä ja hän voisi lähteä jollekin toiselle planeetalle. Kukaan ei ole ideasta mielissään, mutta tohtori kuitenkin tekee tarvittavan. Herätessään Vaeltaja huomaakin olevansa Pet-nimisen naisen kehossa. Pet oli sisällään olleen Sielun poistamisen jälkeen aivokuollut, joten Vaeltaja oli antanut keholle uuden elämän. Vaeltaja voi nyt olla Ianin kanssa ja Melanie voi jälleen olla Jaredin kanssa.

Elokuva päättyy kun Melanie, Jared, Ian ja Vaeltaja joutuvat piiritetyiksi ja selviää, että heidän lisäkseen on olemassa monta muutakin vastarintaliikettä ja että Vaeltajan lisäksi muitakin Sieluja oli asettunut ihmisten puolelle.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Saoirse Ronan  … Melanie Stryder  
 Max Irons  … Jared Howe  
 Jake Abel  … Ian O’Shea  
 Diane Kruger  … Etsijä/Lacey  
 Chandler Canterbury  … Jamie  
 William Hurt  … Jeb  
 Boyd Holbrook  … Kyle O’Shea  
 Frances Fisher  … Maggie  
 Lee Hardee  … Aaron  
 Marcus Lyle Brown  … Parantaja Fords  
 J.D. Evermore  … Trevor Stryder  
 Mustafa Harris  … Brandt  
 Scott Lawrence  … Doc  
 Shawn Carter Peterson  … Wes  
 Raeden Greer  … Lily  
 Andrea Frankle  … Parantaja Skye  
 Bokeem Woodbine  … Nate  
 Emily Browning  … Vaeltaja/Pet  
 Stephen Rider  … Etsijä Reed  
 Jaylen Moore  … Etsijä Song  
 Stephen Conroy  … Etsijä Sands  
 Michael L. Parker  … Etsijä Wolfe  
 Phil Austin  … Etsijä Waverley  
 Evan Cleaver  … Etsijä Pavo  
 Tatanka Means  … Etsijä Hawke  
 Tailinh Agoyo  … Etsijä Robin  
 Erik Schultz  … Etsijä Zephyr  
 David House  … Etsijä Summer  
 Yohance Myles  … Etsijä Nova  
 Stacey Carino  … Etsijä Dawn  
 Alex Russell  … Etsijä Burns  

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tuottajat Nick Wechsler, Steve Schwartz ja Paula Mae Schwartz ostivat elokuvan oikeudet syyskuussa 2009, mutta myöhemmin Open Road Films osti elokuvan oikeudet ja teki Stephenie Meyeristä, Nick Wechsleristä, Steve Schwartzista ja Paula Mae Schwartzista elokuvan päätuottajia.[3] Andrew Niccol palkattiin kirjoittamaan käsikirjoitusta ja ohjaamaan elokuvaa. Susanna White palkattiin miehen tilalle hetkellisesti, mutta Andrew palasi elokuvan pariin toukokuussa 2011.

Saoirse Ronan valittiin Melanie Stryderin rooliin ja 27. kesäkuuta 2012 ilmoitettiin elokuvan ensi-illaksi 29. maaliskuuta 2013. Elokuvan varsinaiset kuvaukset aloitettiin helmikuussa 2012 Louisianassa ja New Mexicossa.[3]

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vieras sai kriitikoilta laajalti negatiivisen vastaanoton. Rotten Tomatoes kuvaili elokuvaa huonosti käsikirjoitetuksi ja dramaattisen tehottomaksi. Vieras oli heidän mielestään enimmäkseen tunkkainen, tylsä ja ajoittain se herätti tahatonta hilpeyttä.[4]

CinemaScoren mukaan elokuva oli saanut keskiarvoksi B- (asteikolla A-F) elokuvan katsoneiden äänestäjien mukaan.[2]

IGN:n Roth Gornet antoi elokuvalle keskinkertaiset pisteet (5/10). Hän totesi, että elokuva on "tahattomasti naurettava" sekä "turhauttavan absurdi".[5]

Vieras oli toiseksi viimeinen elokuva, jonka Roger Ebert arvosteli ennen kuolemaansa 4. huhtikuuta 2013. Hän antoi elokuvalle 2,4 pistettä neljästä. Elokuva oli hänen mielestään liian syvällinen, täynnä soinnikkaita keskusteluja saaden kaiken kuulostamaan jäähyväisiltä. Samalla elokuva oli hänestä niin johdonmukainen, että rakenne ryöväsi mahdollisuudet dramaattiselle jännitykselle.[6]

DVD-julkaisu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

DVD ja Blu-ray julkaistiin Yhdysvalloissa 9. heinäkuuta 2013.[7] Suomessa elokuva julkaistiin 7. elokuuta 2013.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b The Host (2013) - Box Office Mojo
  2. a b Brad Brevet: 'G.I. Joe: Retaliation' Tops Weekend Box Office While 'The Host' Flops 31.3.2013. RopeofSilicon.com. Viitattu 24.10.2014.
  3. a b Pamela McClintock: 'The Host' to be Released by Open Road Films in March 2013 27.6.2011. Hollywood Reporter. Viitattu 24.10.2014. (englanniksi)
  4. The Host (2013) Rotten Tomatoes. Viitattu 24.10.2014.
  5. Roth Gornet: The Host Review: We wants it, we needs it. Must have the precious 28.3.2013. IGN. Viitattu 24.10.2014.
  6. Roger Ebert: The Host Movie Review & Film Summary (2013) 27.3.2013. Chicago Sun-Times. Viitattu 24.10.2014.
  7. The Host 27.3.2013. Amazon.com. Viitattu 24.10.2014.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]