Victoria (elokuva)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Victoria
Ohjaaja Sebastian Schipper
Käsikirjoittaja
 • Olivia Neergaard-Holm
 • Sebastian Schipper
 • Eike Frederik Schulz
Tuottaja
 • Jan Dressler
 • Christiane Dressler
 • Sebastian Schipper
Säveltäjä Nils Frahm
Kuvaaja Sturla Brandth Grøvlen
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa Saksa
Levittäjä Senator Film
Ensi-ilta
Kesto 138 minuuttia
Alkuperäiskieli saksa, englanti
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Victoria on vuonna 2015 ensi-iltansa saanut jännityselokuva, jonka on ohjannut Sebastian Schipper. Elokuva kestää 2 tuntia 18 minuuttia, ja se on kuvattu yhdellä katkeamattomalla otolla.

Elokuva esitettiin ensimmäistä kertaa Berliinin elokuvajuhlilla 7. helmikuuta 2015, jossa elokuvan kuvaaja palkittiin Hopeisella karhulla työpanoksestaan.[1] Victoria sai pääosin hyvän vastaanoton ilmestyessään; erityisesti sen teknisiä ansioita ja näyttelijäsuorituksia kehuttiin, kun taas elokuvan juonta pidettiin paikoin epäuskottavana.[2]

Victoria, nuori espanjalainen nainen, on muuttanut Berliiniin kolme kuukautta sitten, ja työskentelee kahvilassa. Lähtiessään eräänä varhaisaamuna kotia kohti yökerhosta hän kohtaa kadulla neljä saksaa puhuvaa miestä, joiden kanssa hän alkaa keskustella englanniksi. Victoria päätyy viettämään seuraavat aamuyön tunnit heidän seurassaan: he varastavat ensin kaupasta alkoholia ja menevät sitten erään rakennuksen katolle juomaan ja polttelemaan kannabista.

Pian tämän jälkeen Victorian on lähdettävä avaamaan kahvilaansa, ja yksi miehistä, Sonne, lyöttäytyy hänen mukaansa. Victoria tarjoaa Sonnelle kahvilassa kupin kaakaota, ja soittaa kahvilan pianolla yhden Franz Lisztin Mefisto-valsseista. Hän paljastaa Sonnelle haaveilleensa koko elämänsä konserttipianistin urasta, mutta hänelle kerrottiin vähän aikaa sitten musiikkiopistossa, ettei hän ole kyllin hyvä jatkamaan.

Pian tämän jälkeen Victorialle käy ilmi, että miesporukka on sekaantunut hämärähommiin, joihin kuuluu pankin ryöstäminen vielä saman aamun aikana. Seuraavien hetkien aikana Victoria päätyy tekemään valintoja, joilla voi olla kauaskantoisia seurauksia.

Näyttelijät

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
 Laia Costa  Victoria  
 Frederick Lau  Sonne  
 Franz Rogowski  Boxer  
 Max Mauff  Fuß  
 Burak Yiğit  Blinker  
 André Hennicke  Andi  

Victoria kuvattiin yhdellä otolla 27. huhtikuuta 2014 noin kello 4:30 ja 7:00 välillä aamuyöllä Kreuzbergin ja Mitten ympäristössä Berliinissä. Elokuvan käsikirjoituksessa oli vain 12 sivua, ja suuri osa henkilöhahmojen dialogista oli improvisoitua.[3][4] Kahteen ensimmäiseen ottoon ohjaaja Schipper ei ollut tyytyväinen, ja elokuvan budjetti salli häneltä enää yhden yrityksen; kolmas otto osoittautui lopulta onnistuneeksi ja elokuva saatiin valmiiksi.[5]

Helsingin Sanomien kriitikko Leena Virtanen antoi Victorialle neljä tähteä viidestä. Hänen mukaansa elokuvaa ja sen tuotantoprosessia voisi pitää "silkkana hulluutena tai vähintäänkin kikkailuna", mutta kuin ihmeen kaupalla kokonaisuus toimii, ja Victorian jännite "ei tule kameratyöstä vaan tapahtumista ja intensiteetistä".[6] Virtanen myös kehui näyttelijöiden eläytymistä täysin poikkeukselliseksi.[6]

Rotten Tomatoes -elokuvasivustolla 82 prosenttia kriitikoista on antanut elokuvalle myönteisen arvion, ja sivuston yleisen mielipiteen mukaan elokuva onnistuu kaiken teknisen taituruutensa ohella myös kertomaan tehokkaan tarinan.[7]

 1. Prizes & Honours 2015 www.berlinale.de. Viitattu 20.3.2021. (englanniksi)
 2. 'Victoria': Berlin Review The Hollywood Reporter. 7.2.2015. Viitattu 20.3.2021. (englanniksi)
 3. FILM REVIEW: Victoria (2015) - filmed in Berlin, Germany filmfantravel.com. 24.6.2015. Arkistoitu 20.1.2021. Viitattu 20.3.2021. (englanniksi)
 4. Victoria - IMDb trivia imdb.com.
 5. Berlin: Is 'Victoria' Germany's Answer to 'Birdman'? The Hollywood Reporter. 7.2.2015. Viitattu 20.3.2021. (englanniksi)
 6. a b Televisioarvostelu | Järki lähtee Berliinin yössä – Yhdellä otolla kuvattu kaksituntinen Victoria on enemmän kuin pelkkää kikkailua Helsingin Sanomat. 29.11.2018. Viitattu 20.3.2021.
 7. "Victoria (2015)" rottentomatoes.com.