Mirabeau vanhempi

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Victor de Riqueti)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mirabeau vanhempi
Economiques, 1769

Victor de Riqueti, Mirabeaun markiisi eli vanhempi Mirabeau (5. lokakuuta 1715 Pertuis13. heinäkuuta 1789) oli ranskalainen fysiokraatti, liberaali taloustieteilijä ja Honoré Mirabeaun isä.

Mirabeau liittyi armeijaan vuonna 1728 ja kohosi lopulta kapteeniksi. Vuonna 1743 hän nai vauraan lesken. Hän tutustui Montesquieuhön, ja vetäydyttyään armeijasta hän kirjoitti ensimmäisen kirjansa Testament Politique (1747), seuraavana Montesquieulle omistettu 'Utilité des états provenciaux (1750).

Vuonna 1756 Mirabeau kirjoitti taloustieteellisen kirjan Ami des hommes au trait de la population. On väitetty, että siihen vaikutti ja ehkä kirjoittikin Quesnay, fysiokraattisen koulukunnan perustaja, mutta tuolloin Mirabeau ei ollut vielä tutustunut Quesnayhin, Madame de Pompadourin lääkäriin.

Vuonna 1760 kirjassaan Théorie de l'impôt hän hyökkäsi samalla kiihkolla kuin myöhemmin hänen poikansa verojärjestelmää vastaan. Hän joutui vankilaan ja sitten pakolaiseksi maatilalleen, jossa hän perusti lopullisesti fysiokraattien koulukunnan ja osti sille lehden Journal de l'agriculture, du commerce, et des finances (1765). Hänet tunnustivat johtavaksi poliittiseksi ajattelijaksi Toscanan ruhtinas Leopold, myöhempi keisari, ja Ruotsin kuningas Kustaa III.

Hän erosi vaimostaan vuonna 1762 mutta tämä haastoi hänet kymmenen vuotta myöhemmin oikeuteen asiasta, hävisi ensin mutta voitti sitten. Oikeudenkäynti tuhosi markiisin terveyden ja omaisuuden.

Mirabeausta käytettiin kutsumanimeä "ihmisen ystävä" teoksensa L'Ami des Hommes mukaan.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Louis de Lornnies, Les Mirabeau (2 vols., 1879). Henri Ripert, Le Marquis de Mirabeau, ses theories politiques et économiques