Vibrakampi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Fender Stratocaster -tyyppinen vibrakampi ja -talla sähkökitarassa.
Floyd Rose -vibratalla ja -kampi.

Vibrakampi eli whammy bar on sähkökitaran tallassa sijaitseva pieni metallinen tanko, jota vääntämällä talla kääntyy saranoina toimivien pulttien varassa joko ylös tai alas. Kampea painettaessa alas tallan takaosa nousee ja kielet löystyvät, ja näin ollen kielten sävelkorkeus laskee. Väännettäessä kampea ylös tallan takaosa laskee, kielet kiristyvät ja niiden sävelkorkeus nousee[1].

Kaikilla kammellisilla talloilla ei ole mahdollista nostaa kielten sävelkorkeutta kammen avulla. Esimerkiksi Fender Stratocasterin tallan takaosa ottaa kiinni runkoon, ja näin tallaa on mahdollista ainoastaan laskea.

Koska talla ei siis ole kiinteä vaan heiluva, tarvitaan kielten vetoa vastaava voima vääntämään tallaa vastakkaiseen suuntaan jotta asetelma olisi normaalisti tasapainossa. Tätä varten ovat kitaran taakse jyrsittyyn koteloon sijoitetut jouset, jotka ovat kiinni kammen alla olevassa metallipalkissa, ja näin vetävät tallan takaosaa takaisin alas. Jouset ovat säädettävissä ja kaipaavat säätöä esimerkiksi kitaran sävelkorkeutta muutettaessa, jolloin kielten tallaan kohdistama jännite muuttuu, kielten paksuutta vaihdettaessa tai tallan kulmaa säädettäessä.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Ralph Denyer: Suuri kitarakirja, s. 53. WSOY, 1984. ISBN 951-0-12491-5.