Vespot

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Vespot
Piikkivespo (Grammicolepis brachiusculus)
Piikkivespo (Grammicolepis brachiusculus)
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Viuhkaeväiset Actinopterygii
Lahko: Pietarinkalat Zeiformes
Heimo: Vespot
Grammicolepididae
Poey, 1873
Suvut[1]
  • Grammicolepis
  • Macrurocyttus
  • Xenolepidichthys
Katso myös
 Wikispecies-logo.svg Vespot Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Vespot Commonsissa

Vespot (Grammicolepididae) on pietarinkaloihin kuuluva heimo. Heimon lajeja tavataan syvistä vesistä Atlantista ja Tyynestämerestä.

Lajit ja anatomia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vespojen heimoon kuuluu 3 sukua ja 3 lajia. Heimo jaetaan 2 alaheimoon, jotka ovat Grammicolepidinae ja Macrurocyttinae. Vespolajit ovat piikkivespo (Grammicolepis brachiusculus), piikkipietari (Macrurocyttus acanthopodus) ja täplävespo (Xenolepidichthys dalgleishi). Kooltaan heimon kalat ovat pieniä tai keskikokoisia, suurimmat niistä voivat saavuttaa 65 cm:n pituuden. Ruumis on kaloilla usein litteä ja korkea ja muodoltaan nelikulmainen. Tyypillisiä piirteitä ovat myös 5–7 selkäevän ja 2 tai 3 peräevän piikkiä, jotka ovat selkeitä erityisesti piikkipietarilla, pienikokoinen suu sekä korkeat ja kapeat suomut. Nuorten vespojen toinen selkäevän ruodoista ja ensimmäinen peräevän ruodoista ovat hyvin pitkät, jopa pidemmät kuin kalan kokonaispituus. Väritykseltään vespot ovat hopeanharmaita ja ruumissa voi olla tummempia täpliä erityisesti nuorilla kaloilla.[1][2][3]

Levinneisyys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vespolajeja tavataan laikuttaisesti lämpimiltä alueilta Atlnatista ja Tyynestämerestä. Ne ovat syvänveden kaloja, jotka elävät tyypillisesti lähellä pohjaa 100–800 metrin syvyydessä.[1][2][3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Nelson, Joseph S.: Fishes of the world, s. 307. Chichester: John Wiley and Sons, 2006. ISBN 978-0-471-25031-9. Kirja Googlen teoshaussa (viitattu 06.02.2013). (englanniksi)
  2. a b Family Grammicolepididae (peilipalvelin) FishBase. Froese, R. & Pauly, D. (toim.). Viitattu 6.2.2013. (englanniksi)
  3. a b Family Grammicolepididae (PDF) FAO. Viitattu 06.02.2013. (englanniksi)
Tämä kaloihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.