Vesivaaka

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vesivaaka

Vesivaaka eli vatupassi (ruotsiksi ”vattenpass”) on mittaväline, jolla voidaan määrittää kallistuskulmia. Sillä tutkitaan tavallisesti, onko kappale tarkalleen vaaka- tai pystysuorassa. Lyhyillä matkoilla sitä voidaan käyttää vaaitukseen.

Vesivaaka perustuu nesteiden taipumukseen valua matalimpaan mahdolliseen tilaan. Yleisin sovellus on suljetun läpinäkyvän, lievästi tynnyrimäisen putken sisälle laitettu neste, johon on jätetty pieni ilmakupla; yleensä käytetään alkoholia. Putken ollessa vaakasuorassa kupla asettuu putken keskelle sen paksuimpaan kohtaan. Jos putki on vinossa, kupla hakeutuu sille puolelle, joka on toista korkeammalla. Tämä ”anturi” on nimeltään libelli.[1]

Joissain vesivaaoissa on vaakatason ja pystysuoran lisäksi erillinen 45 astetta kallistettu libelli, jota voidaan käyttää esimerkiksi kehyksiä ja tukiristikoita varten. Kehittyneemmissä vatupasseissa libelli voi olla kiertyvä ja varustettu astetaulukolla, josta voi lukea muitakin kallistuskulmia.

Yksinkertainen vesivaaka on nesteellä täytetty läpinäkyvä letku eli vaaitusletku.[2] Päistään avoimessa letkussa nestepinta asettuu molemmissa päissä samaan tasoon.

Häränsilmä-vesivaa'ssa on kuperan lasikannen alla kupla, joka ilmaisee kallistuman riippumatta siitä, mihin kompassisuuntaan se asettuu. Sitä voidaan käyttää erityisesti tasojen kuten pöytien vaakasuoruuden toteamiseen ja säätöön yhdellä silmäyksellä.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vesivaa’an libelli lähikuvassa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Vesivaa´at arkistot Kiinnike-Kolmio Oy. Viitattu 7.7.2022.
  2. Motonet Oy: Hakutulokset | Motonet Oy www.motonet.fi. Viitattu 7.7.2022.