Vesivaaka

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vesivaaka

Vesivaaka eli vatupassi (ruotsiksi "vattenpass") on mittaväline, jolla voidaan määrittää kallistuskulmia. Sillä tutkitaan tavallisesti, onko kappale tarkalleen vaaka- tai pystysuorassa. Lyhyillä matkoilla sitä voidaan käyttää vaaitukseen.

Vesivaaka perustuu nesteiden taipumukseen valua matalimpaan mahdolliseen tilaan. Yleisin sovellus on suljetun läpinäkyvän putken sisälle laitettu neste, johon on jätetty pieni ilmakupla; yleensä käytetään alkoholia. Putken ylimmän pinnan ollessa vaakasuora kupla asettuu putken keskelle. Jos pinta on vinossa, kupla hakeutuu sille puolelle, joka on toista korkeammalla. Tämä "anturi" on nimeltään libelli.[1]

Joissain vesivaaoissa vaakatason ja pystysuoran lisäksi on erikseen ilmaisin 45 asteen kulmaa varten, jota voidaan käyttää esimerkiksi kehyksiä ja tukiristikoita varten. Kehittyneimmissä voi olla astetaulu, josta voi lukea tarkempiakin kallistuskulmia.

Yksinkertainen vesivaaka on nesteellä täytetty läpinäkyvä letku eli vaaitusletku.[2] Päistään avoimessa letkussa nestepinta asettuu molemmissa päissä samaan tasoon.

Häränsilmä-vesivaa'ssa on kuperan lasikannen alla kupla, joka ilmaisee kallistuman riippumatta siitä, mihin kompassisuuntaan se asettuu. Sitä voidaan käyttää erityisesti tasojen kuten pöytien vaakasuoruuden toteamiseen ja säätöön yhdellä silmäyksellä.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vesivaa'an libelli lähikuvassa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Vesivaa´at arkistot Kiinnike-Kolmio Oy. Viitattu 7.7.2022.
  2. Motonet Oy: Hakutulokset | Motonet Oy www.motonet.fi. Viitattu 7.7.2022.