Vesiliirto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee kulkuneuvon vesiliirtoa. Artikkeli Aku Ankan taskukirjasta, katso Vesiliirto (Aku Ankan taskukirja).
Rengas noussut vesiliirtoon
Auto vesiliirrossa

Vesiliirto on ilmiö, jossa auton tai muun tiekulkuneuvon renkaat nousevat vauhdissa tien pinnalla olevan vesikerroksen päälle. Tällöin renkaan ja tien pinnan välinen kitka pienenee niin pieneksi että kulkuneuvon ohjattavuus häviää, minkä seurauksena se jatkaa etenemistä liikemäärän suuntaan eikä ole ohjattavissa. Kun kitka palaa, seurauksena saattaa olla voimakas ja ennalta-arvaamaton nykäisy, jonka johdosta ajoneuvo voi ajautua pois ajokaistalta. Vesiliirron syntymiseen vaikuttavat vesikalvon paksuus, ajonopeus ja renkaan kuviointi. Kaikki renkaat joutuvat vesiliirtoon kun vettä on riittävästi, kun ajonopeus ylittää tietyn rajan, renkaan pintakuvio ei enää ehdi syrjäyttää vettä pois renkaan alta.

Välttääkseen ajoneuvon ajautumisen ojaan tai vastaantulevien kaistalle, ohjauspyörää ei tulisi kääntää, koska kun kitka palautuu renkaan ja tien välille ajoneuvo kääntyy välittömästi sinne minne rattia on käännetty, joka johtaa yleensä tieltä suistumiseen. Suositeltu ohje on, että jalka tulisi ottaa kaasupolkimelta ja painaa kytkin pohjaan joka vähentää vauhtia, sekä pitää ohjaussuunta samana ettei auto lähde heittelehtimään.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä tekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.