Vesiherneet

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vesiherneet
Isovesiherne (Utricularia vulgaris)
Isovesiherne (Utricularia vulgaris)
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Kaksisirkkaiset Magnoliopsida
Lahko: Lamiales
Heimo: Vesihernekasvit Lentibulariaceae
Suku: Vesiherneet Utricularia
L.
Katso myös

  Vesiherneet Wikispeciesissä
  Vesiherneet Commonsissa

Vesiherneet (Utricularia) on vesihernekasvien heimoon kuuluva kasvisuku, johon kuuluu noin 120 lajia. Suomenkielisestä nimestään huolimatta vesiherneet eivät ole läheistä sukua herneille.

Ulkonäkö ja koko

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vesiherneillä ei ole tavallisia juuria. Liereäliuskaiset lehdet sijaitsevat varressa kaksirivisesti. Vesiherneiden lehtien koko vaihtelee lajista riippuen muutamasta millimetristä kymmeniin senttimetreihin. Kasvilla on myös rakkulamaisia pyyntielimiä, jotka ovat läpimitaltaan millimetrin luokkaa. Rakkulat sijaitsevat useimmiten maanpinnan alapuolella märässä maa-aineksessa tai vedessä.

Lajeille tyypillisin kukinta-ajoin esiintyvissä kukissa on kannukset. Niiden muoto on huulimainen ja väri voi olla valkoisen, keltaisen, punaisen ja sinisen väriskaalan alueella. Kukat ovat useimmilla lajeilla pieniä, korkeintaan senttimetrin korkuisia. Suurimmat ovat kuitenkin lähes kymmenen sentin mittaisia läpimitaltaan.

Vesihernelajeja tavataan lähes kaikkialla maailmassa. Vain napa-alueilla niitä ei esiinny. Erityisen paljon niitä esiintyy trooppisilla alueilla.

Elinympäristö

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lukuisat Latinalaisen Amerikan vesihernelajit ovat päällyskasveja. Pohjoisen pallonpuoliskon lauhkealla vyöhykkeellä esiintyy useita vesihernelajeja, jotka voivat elää sekä vedessä että kuivalla maalla. Vesiherneet tarvitsevat märän, tai vähintäänkin osan vuodesta kostean ympäristön.[1]

  1. Kasvien maailma: osa 5, s. 2050–2051. Helsinki: Otava, 1981. ISBN 951-1-06363-4.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]