Verovähennys

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee nykyistä verotusta. Historiallisesta verotustoimituksesta kertoo artikkeli veronvähennys.

Verovähennys tarkoittaa rahamäärää, jolla verotuksessa pienennetään verotettavaa tuloa tai suoraan veron määrää. Verovähennykset lasketaan tuloverolakien mukaisten sääntöjen perusteella veronmaksajan veroilmoituksessa tai veroehdotuksessa ilmoittamasta määrästä. Osan verovähennyksistä verottaja laskee automaattisesti.

Verovähennyksiä on kahta tyyppiä: verotuksen perusteena olevia tuloja (verotettava tulo) pienentäviä verovähennyksiä ja itse veron määrää pienentäviä verovähennyksiä. Ensin mainittu alentaa veroa sitä enemmän, mitä korkeampi veroprosentti on. Jälkimmäinen hyödyttää yhtä paljon veroprosentista riippumatta, kunhan verovähennys ei ole suurempi kuin vähennettävä vero.

Osa verovähennyksistä lasketaan kaavamaisesti, kun taas osa perustuu verovelvollisen todellisuudessa maksamiin menoihin. Verovähennysten laskentasäännöt perustuvat esimerkiksi omavastuuosuuteen, verovähennyksen maksimimäärään, veronmaksajan tulojen määrään, tulojen tyyppiin (eläke vai palkka) jne.[1]

Ulkomailla on käytössä myös "palautettava verovähennys" (engl. refundable tax credit), jossa verovähennyksen tuoman edun ylittäessä verovastuullisuuden määrän erotus maksetaan verovelvolliselle tulona. Tätä järjestelmää käytetään tukemaan pienituloisia esimerkiksi Yhdysvalloissa (earned income tax credit), ja Englannissa (working tax credit).

Erilaisia verovähennyksiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

[2]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Veroehdotusopas 2004 ISSN-0356-2581
  • Ilta Sanomat 21.5.2005 Taru Jussilan artikkeli "Älä lihota verokarhua liikaa".
  • Tuloverolaki 30.12.1992/1535

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]