Veniamin Tšistaljov

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Veniamin Tšistaljov.

Veniamin Timofejevitš Tšistaljov (ven. Вениамин Тимофеевич Чисталёв), kirjailijanimeltään T’ima Veń (komiksi Тима Вень; 20. lokakuuta 189013. lokakuuta 1939) oli komilainen kirjailija.

Veniamin Tšistaljov syntyi talonpojan perheeseen nykyisen Komin tasavallan Ust-Kulomin piirin Pomozdinon kylässä. Koulunkäynnin jälkeen hän työskenteli opettajana Požegin ja Pomozdinon kylissä. Hän osallistui ensimmäiseen maailmansotaan Venäjän armeijan riveissä sekä sen jälkeen Venäjän kansalaissotaan. Vuodesta 1918 lähtien Tšistaljov toimi 15 vuoden ajan opettajana kotikylänsä koulussa. Hän oli Neuvostoliiton kirjailijaliiton jäsen vuodesta 1934.

1920–1930-luvuilla Tšistaljov kirjoitti kominkielisiä lyyrisiä runoja, ajankohtaisia runoelmia sekä näytelmät Izkar ja Nyv śetöm (”Tytön miehelle anto”). Kansalaissodan aikaa hän kuvaa kertomuksissa Šog asyv (”Apea aamu”) ja Tšyg voö (”Nälkävuonna”). Tšistaljovin vuonna 1929 ilmestynyttä kertomusta Tripan Vaś pidetään komikirjallisuuden ensimmäisenä psykologisena proosateoksena.

Vuonna 1937 Tšistaljov vangittiin ja hän kuoli Syktyvkarin vankilassa. Hänen maineensa puhdistettiin vuonna 1956.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]