Velan vaihtaminen luontoon

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Velan vaihtaminen luontoon on rahoitustransaktio, jossa osa kehitysmaan ulkomaanvelasta annetaan anteeksi vastineeksi paikallisista investoinneista ympäristönsuojelutoimiin.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käsitteen synty sai pohjansa 1987 kun Thomas Lovejoy World Wildlife Fundista halusi käsitellä kehitysmaiden velkaantumisongelmia ja sen ympäristölle haitallisia vaikutuksia. [1] Latinalaisen Amerikan velkakriisin ja sen vuoksi voimakkaasti velkaantuneiden maiden ympäristönsuojelukyvyn jyrkän heikkenemisen myötä Lovejoy ehdotti, että velan vähentäminen ja luonnonsuojelun edistäminen voitaisiin tehdä samanaikaisesti. Siitä lähtien, kun Conservation Internationalin ja Bolivian välillä tehtiin ensimmäinen velan vaihtaminen luontoon vuonna 1987, monet kansalliset hallitukset ja luonnonsuojelujärjestöt ovat ryhtyneet toimiin velan vaihtaminen luontoon- rahoituksen kannustamiseksi. Suurin osa vaihdoista tapahtuu trooppisissa maissa, joissa on monia erilaisia kasvi- ja eläinlajeja. [2] Lisäksi maissa, jotka ovat tehneet velan vaihtamista luontoon, on tyypillisesti useita uhanalaisia tai uhanalaisia lajeja, metsien häviäminen on nopeaa ja poliittiset järjestelmät ovat demokraattisia ja suhteellisen vakaita. [3]

Prosessi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Velan vaihtaminen luontoon -sopimusten rahoitusmekanismi on rahoittajien, velallisen maan kansallisen hallituksen ja varoja käyttävän luonnonsuojeluorganisaation välinen sopimus. Velkaantuneen maan hallitus hyväksyy maksuaikataulun anteeksiannetun velan määrästä, joka maksetaan yleensä maan keskuspankin kautta.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Virhe: Lehtiviitemallineessa julkaisuparametri on pakollinen. [ Ohje ], {{{Vuosi}}}. http://www.ingentaconnect.com/openurl?genre=article&issn=0022-1201&volume=92&issue=6&spage=13&epage=16&aulast=Visser [{{{www}}} Artikkelin verkkoversio].
  2. Reilly: ”Using International Finance to Further Conservation: The First 15 Years of Debt-for-Nature Swaps”, Sovereign Debt at the Crossroads: Challenges and Proposals for Resolving the Third World Debt Crisis, s. 197–214. {{{Julkaisija}}}, 2006. ISBN 978-0-19-803752-1.
  3. Virhe: Lehtiviitemallineessa julkaisuparametri on pakollinen. [ Ohje ], {{{Vuosi}}}. doi:10.2307/3147074. JSTOR 3147074.