Vaux-le-Vicomte

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Yleiskuva Vaux-le-Vicomten linnasta

Vaux-le-Vicomte (ransk. Château de Vaux-le-Vicomte), on ranskalainen linna, joka sijaitsee Maincyssä, Seine-et-Marnen departementissa. Barokkityylisen linnan rakennutti vuosina 16581661 Nicolas Fouquet, joka oli tuolloin Ludvig XIV:n finanssiministeri.

Vaux-le-Vicomte oli usealla tavalla Euroopan merkittävin rakennustyö 1600-luvun puolivälissä ja hienoin Ranskassa rakennettu talo sitten Yvelinesiin nouseen Maisonsin linnan. Tässä suurtyössä talon ja puutarhan arkkitehdit sekä koristemaalari työskentelivät ensimmäistä kertaa yhdessä. Se oli alkuna uudelle loistokkuudelle, joka liitetään Ludvig XIV:n tyyliin. Siihen kuuluu olennaisena osana yhteistyö, joka ulottui rakennuksesta ja sen sisustuksesta taideteoksiin ja kokonaiseen maisemaan. Vaux-le-Vicomte on yksi Euroopan hienoimmista tällaisen yhteistyön tuloksista.

Linna sijaitsee ympäristöään korkeammalla, keskellä metsäistä maisemaa. Nykyisin, kun 1600-luvulla aikoinaan pellolle istutetut puut ovat saavuttaneet täyden mittansa, vaikutelma on aikaisempaa voimakkaampi.

2000-luvulla uudelleen istutetut broderie-kuviot sijaitsevat lähinnä linnaa.

Le Nôtren suunnittelema puisto oli suuren kokonaisuuden vaikuttavin piirre. Siinä oli vesialtaita ja kanavia kaartuvine kivireunoineen, suihkulähteitä ja erimuotoisia parterrejä, joista syntyi yhtenäisempi ja tasapainoisempi kokonaisuutena kuin se suunnaton moninaisuus, joka hänen tuli luoda Versailles’hin.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Vaux-le-Vicomte.

Tämä arkkitehtuuriin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.