Vartaloskanneri

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Kuva millimetriaalloilla toimivasta skannerista.

Vartaloskanneri eli henkilöskanneri on yleensä terahertsisäteillä tai millimetriaalloilla toimiva läpivalaisulaite, jota käytetään aseiden ja räjähteiden etsintään henkilön vaatteiden alta. Laite näyttää läpivalaistavan henkilön alastomana laitetta käyttävälle henkilölle. Laitetta käytetään useimmiten lentoasemilla, mutta joskus myös juna-asemilla ja oikeuden istuntoihin saavuttaessa. Helsinki-Vantaan lentoasemalla on ollut aiemmin käytössä yksi vartaloskanneri,[1] mutta sen käytöstä on sittemmin luovuttu yksityisyyden loukkaavuuden vuoksi.

Vartaloskanneria on kritisoitu paljon yksityisyyden loukkaamisesta alastomana näyttämisen takia.[2] Läpivalaistavat henkilöt saatetaan valita etnisin tai uskonnollisen perustein. Tätä pidetään rasistisena.[3] Etuna vartaloskannerissa on se, ettei tutkittavaan henkilöön tarvitse koskea. Vartaloskannaus on myös nopeampaa kuin tutkivan henkilön läpikäyminen käsin. Suhtautuminen läpivalaisusta kieltäytyvään henkilöön vaihtelee. Joillakin lentoasemilla läpivalaisusta kieltäytyvä henkilö laitetaan perinteiseen käsillä tehtävään tutkimukseen, joillakin häntä kielletään menemästä lennolle.[4]

Aktiivisten terahertsisäteiden terveysvaikutuksia ei vielä tiedetä varmasti. Millimetriaalloilla toimivat skannerit eivät emittoi ionisoivaa säteilyä.[5] Millimetriaaltoja käyttävät skannerit voidaan jakaa passiivisiin ja aktiivisiin skannereihin. Aktiiviset skannerit kohdentavat millimetrisäteilyä kehoon ja mittaavat siitä heijastunutta säteilyä. Passiiviset skannerit perustuvat ihon luonnollisesti lähettämään millimetrisäteilyyn.[6]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Eurooppa alkaa varustaa lentokenttia paljastavilla vartaloskannereilla Yle.fi. 4. tammikuuta 2010. Viitattu 12.1.2011.
  2. Vartaloskannerit kohta kymmenillä kentillä Kauppalehti.fi. 8. maaliskuuta 2010. Viitattu 12.1.2011.
  3. Sunnuntaisuomalainen 17. tammikuuta 2010
  4. Kiistelty vartaloskanneri otettiin käyttöön Iltalehti.fi. 1. helmikuuta 2010. Sanoma News. Viitattu 12.1.2011.
  5. Joseph John Bevelacqua: Health Physics: Radiation-Generating Devices, Characteristics, and Hazards, s. 366. John Wiley & Sons. ISBN 9783527694334.
  6. Pedro Arezes, João Santos Baptista, Monica Barroso jne.: Occupational Safety and Hygiene III, s. 150. CRC Press. ISBN 9781315692937.