Varsankieli

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Varsankieli
Tieteellinen luokittelu
Kladi: Siemenkasvit
Kladi: Koppisiemeniset
Kladi: Aitokaksisirkkaiset
Kladi: Asteridit
Lahko: Boraginales
Heimo: Lemmikkikasvit
Suku: Varsankielet Pentaglottis
Tausch
Laji: sempervirens
Kaksiosainen nimi

Pentaglottis sempervirens
(L.) L.H.Bailey[1] (1949)

Synonyymit
  • Anchusa sempervirens L. (alkuperäinen nimi)
  • Pentaglottis sempervirens (L.) Tausch ex L.H.Bailey
Katso myös

  Varsankieli Commonsissa

Varsankieli (Pentaglottis sempervirens) on lemmikkikasvilaji, joka on varsankielten ainoa laji. Alun perin se on kuvattu rastien (Anchusa) sukuun.[1] Kasvi on monivuotinen karkeakarvainen ruoho ja kasvaa 30–100 senttimetriä korkeaksi. Tyvilehdet ovat 10–20 cm pitkiä, pitkäruotisia, suikeita ja suippokärkisiä, varsilehdet ovat pienempiä. Viuhkokukinnot kasvavat pitkien lehtihankaisten perien päihin ja yhdessä viuhkossa on viidestä viiteentoista kukkaa, joiden teriöt ovat kirkkaansinisiä ja lähes yhden senttimetrin levyisiä.[2] Varsankieli esiintyy alkuperäisenä Länsi-Euroopassa: Ranskassa, Belgiassa, Espanjassa ja Portugalissa sekä tulokkaana joissain muissa Euroopan maissa.[1] Sitä voidaan viljellä koristekasvina.[2]

  1. a b c Valdés, B. (2011): Boraginaceae. – In: Euro+Med Plantbase – the information resource for Euro-Mediterranean plant diversity. (Pentaglottis sempervirens (L.) L.H.Bailey) (englanniksi) Viitattu 20.8.2021.
  2. a b Mossberg, B. & Stenberg, L.: Suuri Pohjolan kasvio, s. 494. Suomentanut Vuokko, S. & Väre, H.. Helsinki: Tammi, 2005. ISBN 951-31-2924-1.