Varsamaksu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Varsamaksu on hevosten jalostukseen ja kasvatukseen liittyvä käsite. Kun tamma astutetaan oriilla, maksetaan oriin omistajalle astutusmaksu. Yleensä hinnaltaan suurempi varsamaksu maksetaan varsan synnyttyä ja osoittauduttua elinkelpoiseksi, kuitenkin ennen kuin varsa tunnistetaan noin neljän kuukauden iässä. Oriin pitäjä antaa maksusta kuitin, joka toimii varsan syntymätodistuksena.[1]. Astutusmaksu ja varsamaksu voidaan maksaa myös samalla kertaa, ja toisinaan varsamaksu maksetaan elävästä varsasta vasta syntymää seuraavana vuonna.[2]

Kuolleena syntyneestä, elinkelvottomasta (esimerkiksi epämuodostuneesta) tai pian syntymän jälkeen kuolevasta varsasta varsamaksua ei peritä. Varsamaksua ei voida periä, mikäli tamman omistaja ei halua varsaa itselleen vaan sopimuksen mukaan "palauttaa" sen oriin omistajalle.lähde? Joillakin oreilla on niin sanottu varsatakuu: jos tamma ei tule tiineeksi tai jos tiineydestä ei synny elinkelpoista varsaa, tammanpitäjä saa astuttaa tammansa samalla oriilla seuraavana keväänä ilmaiseksi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Hippos (Arkistoitu – Internet Archive)
  2. Skyhorses.com
Tämä talouteen, kaupankäyntiin tai taloustieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.