Varastettu laiva

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Varastettu laiva
Maddon's Rock
Alkuperäisteos
Kirjailija Hammond Innes
Kieli englanti
Genre meriromaani, jännitysromaani
Julkaistu 1948
Suomennos
Suomentaja Aune Suomalainen
Kustantaja Nide Oy
Julkaistu 1952
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Varastettu laiva (engl. Maddon's Rock) on Hammond Innesin vuonna 1948 julkaistu meriaiheinen jännitysromaani.

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Kirjan nimikkoalus, alun perin kreikkalainen S/S Trikkala lähtee Murmanskista sekalaisen kuorman lisäksi mukanaan salainen hopealasti arvoltaan noin miljoona puntaa; se on naamioitu palautettaviksi lentokoneen osiksi ja sille asetetaan oma vartiosto, korpraali James Vardy (tarinan kertoja), tykkimies Bert Cook ja sotamies Peter Sills.

Cook kiskoo yhden laatikon auki: hän on raivoissaan että hänen kauan odottamanssa kotimatka pilataan määräämällä romujen vartijaksi - ja nyt selviää että lasti oli hopeaa: se oli venäläisten maksu jostain ase- ja tarvike-erästä. Sills huomaa matkan aikana että ainakin yhdessä pelastusveneessä - siinä johon heidän pitäisi hätätilassa mennä - on pohjalautoja irti.

Sotilasosaston päällikkö, täysjuoppo luutnantti Rankin vähät välittää ilmoituksesta.

Sitten alus tuntuu osuvan miinaan ja alkaa upota; evakuointi määrätään ja veneet lasketaan; Sills menee tottelevaisesti veneeseen - mutta Vardy, Cook ja Murmanskissa kyytiin tullut, saksalaisten sotavankeudesta paennut skotlannitar Jennifer Sorrel kieltäytyvät ja ison kahakan jälkeen he saavat haltuunsa Carley-lautan; korvetti HMS Bravado poimii heidät lautalta - mutta muut veneet ovatkin uponneet ja kaikki niissä olleet hukkuneet!

Englannissa tyttö pääsee kotiin mutta miehet vangitaan kapinoinnista.

Trikkalan kapteeni Halsey, yliperämies Hendrik, muuan Jukes-niminen matruusi, lämmittäjä Evans ja Rankin löytyivät yhdestä veneestä satojen mailien päästä paikasta jossa alus upposi; miehet ovat paremmassa kunnossa kuin olettaisi heidän olevan ajelehdittuaan arktisella merellä liki parin viikon ajan ennen pelastusta; se seikka pyyhkäistään sivuun koska varsin tavallista oli että kokeneet kapteenit huolehtivat miehistään todella hyvin tuollaisissa tilanteissa - eli Halsey saa ansiottomia kehuja. Cook saa vangitsemisen johdosta vaimoltaan lähinnä eastendiläisen teräviä nuhteita, mutta Vardylle tapaus merkitsee muutenkin huteran kihlauksen loppua; hänen morsiamensa isä kuului vakinaiseen armeijaan ja painosti tulevaa vävyään ottamaan vastaan upseerinarvon tai kihlaus loppusi - eikä Vardy halua upseeriksi.

Sotaoikeus tuomitsee molemmat erotettaviksi armeijasta ja Vardyn neljäksi, Cookin kolmeksi vuodeksi vankilaan; kumma kyllä hopealaatikon avaaminen sivuutetaan sotaoikeudessa; siitä menee ansio heidän taitavalle juristilleen kapteeni Jenningsille. Kun Vardy lukee vankilassa lehdestä että Halsey aikoo lähteä etsimään kadonnutta lastia, hän ja Cook pakenevat Dartmoorin vankilasta ja etsivät juopon Rankinin käsiinsä; mies onkin rosvojoukon heikoin lenkki ja laulaa tietonsa helposti hiukan kovistelemalla. Vardy on erityisen raivona yli kahdenkymmenen miehen eli Trikkalan miesten murhasta upottamalla pelastusveneet. Ruma lisäjuonne on se, että Halseyn menneisyydestä nousee esiin paljon pimeää: ainakin yksi murhapoltto nimellä Leo Foulds, merirosvousta Kiinanmerellä ja kaikenlaista muutakin - eli nyt Vardy on ehdottoman varma että Halsey pystyy tuollaisiin tekoihin.

Nyt selviää ettei Trikkala uponnutkaan vaan räjähdys oli vain pikku vuodon aiheuttanut joka tukittiin nerokkaalla menetelmällä ja alus ankkuroitiin Barentsinmeressä olevan Maddonin luodon kupeeseen. Nyt alkaa huima takaa-ajo, jossa Jennifer Sorrellin pieni purjevene Eilean Mor ja Halseyn hinaaja Myrsky kilpailevat voitosta. Eilean Mor tuhoutuu ankkuroituna myrskyssä Maddonin luodon kupeessa ennen hinaajan tuloa. Katkennut vaijeri sinkoaa Vardyn mereen ja Halsey vangitsee hänet; vankikoppina käytetään Halseyn omaa hyttiä josta vanki löytää loput todisteet Halseyn mustasta menneisyydestä.

Halsey uhkaa hirttää vankinsa ellei vasstapuoli antaudu, mutta Myrskyn miehistö ei olekaan yhteistyöhaluinen - ei varsinkaan koska Rankin nousee kapteenia vastaan jolloin tämä ampuu hänet. Lopputuloksena syntyy taistelu, jossa Myrsky tuhoutuu Trikkalan kolmituumaisen tykin osumasta; Halsey ja Hendrik saavat surmansa, Rankinin on Halsey jo ampunut sekä Jukes ja Evans vangitaan. Trikkala saadaan liikkeelle ja monen vaivan jälkeen Englantiin; alukselta löytyy kaiken huipuksi puolalainen salamatkustaja Zelinski joka on pitänyt pitkän vuoden ajan huolta koneista ja ne toimivatkin.

Englannissa sankareita odottaa loistava vastaanotto ja suuri palkkio; viimeisillä riveillä Vardy ja Jennifer käveltevät pitkin Obanin rantaa ja suunnittelevat häitään ...

Juonipaljastukset päättyvät tähän.